L'EDITORIAL
Opinió 28/06/2013

Pas històric per la igualtat de drets dels homosexuals

2 min

La decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units d'aquest dimecres de considerar inconstitucional la llei de defensa del matrimoni que negava drets federals a les parelles del mateix sexe representa un pas decisiu en la llarga història de la lluita per la igualtat de drets dels homosexuals. A partir d'ara, les parelles del mateix sexe que s'hagin casat en algun dels estats que ho permeten gaudiran dels mateixos drets que els matrimonis heterosexuals a nivell federal; per exemple, a l'hora de beneficiar-se de desgravacions fiscals, ajudes a la salut o pensions de viudetat.

La casualitat va voler que el mateix dia que es produïa aquesta sentència històrica l'estat de Califòrnia es convertís en el 13è de la Unió que legalitza els matrimonis gais després d'un intent prohibicionista a través d'un esmena a la Constitució californiana. Els Estats Units, després que tant França com Anglaterra hagin donat llum verda a aquesta legislació, s'havien convertit en l'escenari d'un enfrontament aferrissat entre partidaris i detractors de la igualtat de drets. Els sectors nord-americans més conservadors s'han mobilitzat i han destinat molts recursos a una guerra que, afortunadament i de moment, han perdut. Barack Obama es va convertir l'any passat en el primer president nord-americà que donava suport al matrimoni gai. Ho feia després que diverses enquestes indiquessin que més del 50% dels ciutadans dels Estats Units ja hi estaven a favor. L'opinió pública s'ha anat decantant els últims anys a una velocitat considerable. Hem de tenir en compte que fa no gaires anys el nombre de països que permetia el matrimoni gai i l'adopció sense restriccions era minúscul, entre ells Espanya gràcies, tot cal dir-ho, a la iniciativa de José Luis Rodríguez Zapatero.

Aquesta, però, és una batalla pels drets civils que es lliura a tot el món (encara existeixen països on el fet de ser homosexual comporta presó i fins i tot la pena de mort), però també a casa nostra, on l'homofòbia latent d'una part de la societat segueix frenant la igualtat real de drets. Tenim l'obligació de vigilar i denunciar aquestes actituds, contràries als valors de l'humanisme.

stats