Misc 21/08/2013

El PP carrega cap a l'extrema dreta

i
Sebastià Alzamora
2 min

El govern d'Espanya, presidit pel moderat Mariano Rajoy, gastarà 214.847 euros en la restauració del Valle de los Caídos, concretament en la remodelació de la Basílica de la Santa Cruz situada en aquest indret singular. Val la pena subratllar el detall que les obres van ser adjudicades a la companyia Construcciones Javier Herrán, de Burgos, justament el passat 18 de juliol, cal suposar que com a celebració de l'aniversari de l'aixecament franquista que va fer esclatar la Guerra Civil. La notícia de l'adjudicació, en canvi, no va aparèixer publicada al BOE fins un mes més tard: el dilluns 19 d'agost; és a dir, despús-ahir, quan tot el personal es troba en plenes vacances i els governants aprofiten per colar les notícies més desagradables. A aquesta gent del PP se'ls ha d'admetre l'astúcia. O la barroeria, segons com es vulgui denominar.

Joves dirigents de les Noves Generacions del PP es fotografien fent la salutació feixista, amb el braç aixecat, al costat de monuments i símbols franquistes, i els seus superiors del PP del País Valencià els exculpen de qualsevol sospita d'exaltació del feixisme amb l'argument que es tracta "de coses de joves". Concretament, el president del PP de Xàtiva, Jorge Herrero, ha disculpat l'actitud dels cadells peperos perquè uns presumptes "pirates informàtics" haurien filtrat les imatges neonazis a les xarxes socials. Molt bé, senyor Herrero, però la qüestió no és aquesta. La qüestió és: ¿les imatges són certes o falses? Per la seva banda, per l'alcalde de Gandia, Arturo Torró (també del PP, per descomptat) el tema no passa de ser una mera "anècdota juvenil". "Quan s'és jove es poden permetre unes llicències que, d'adult, són imperdonables. Si, a més, es tracta d'un context entre amics, de bromes, encara és, diguem-ne, més tolerable", va declarar Torró. Val a dir que el protagonista de la broma neofeixista, Daniel Terrades, és dirigent de les Noves Generacions del PP i funcionari a l'Ajuntament de Gandia; al servei, per tant, de l'alcalde Torró. La dolcíssima criatura, per altra banda, té 28 anyots de no res; una edat més que suficient per tenir el criteri necessari que permet discernir si fer-se retratar amb el braç aixecat té o no té conseqüències. Si aquesta és la mena de bromes que gasta el senyor Terrades quan es troba "en un context d'amics", no me'l vull imaginar posant-se seriós en un context que tingui a veure amb el regiment de la cosa pública.

Una cosa se li ha de reconèixer al tal Terrades, i és que la seva mamarratxada, com a mínim, ens surt gratis. La restauració del Valle de los Caídos, en canvi, ens costarà a tots plegats 215.000 euros de diner públic, i això si es compleix el pressupost assignat a l'obra. Totes dues són notícies molt recents, i totes dues ens acondueixen a la mateixa conclusió: que el PP, per molt que sigui el principal partit de la política espanyola, no renuncia de cap manera a la seva profunda arrel d'extrema dreta. Si aquests són amb els qui hem de negociar l'estatus de Catalunya, val més deixar anar la negociació i sortir corrent.

stats