CORRENTIA
Misc 08/09/2013

Mala qualitat democràtica

i
Guillem Frontera
2 min

Per què necessitam el Consell Consultiu, amb un govern com el de Bauzá? Què n'hem de fer, dels tribunals, si Bauzá els pot contradir amb un decret llei?

Ara ja no es tractaria, si voleu, de la imposició mano populari del TIL, sinó de la qualitat de la democràcia, mai com ara tan deteriorada des que el país és homologable com a país democràtic.

La majoria absoluta permet moltes coses: quasi tot, si s'aplica amb esperit bauzanenc. Però cap govern no ha de perdre de vista que el seu poder -executiu- també s'ha de legitimar amb l'avinença dels organismes i les institucions que vetllen per mantenir la higiene de les lleis i la bona salut de la justícia.

No és el cas d'aquest govern. En molt poc temps ha donat mostres de tenir veritables problemes amb allò que encara en diríem esperit de la democràcia: ha menyspreat el Consell Consultiu i ha emprat el decret llei per esquivar el Tribunal Superior de Justícia de Balears.

Aquests fets ens situen davant una pregunta que fins i tot escarrufa formular-se: fins on és capaç d'arribar el govern del PP regional per imposar els seus criteris? Els antecedents d'aquests dies ens obren a una expectativa alarmant. Amb un govern així, que pot no respectar ni consells ni tribunals, el concepte de garanties democràtiques canvia substancialment. Fins ara parlàvem d'un govern autoritari. Ara, l'adjectiu s'ha encongit i ens queda curt i ridícul. Amb quin altre adjectiu l'haurem de substituir?

Cert que d'això encara en podem dir democràcia. D'un aire contaminat fins a l'espessor també en podem dir aire, però és irrespirable. Democràcia contaminada, idò, o smog democràtic? És menester posar la semàntica al dia d'acord amb la degradació de la realitat.

stats