Opinió 05/08/2013

"S'arriba a dir que els pandes del Zoo d'Edimburg hauran de deixar Escòcia si s'independitza"

Mark McNaught, professor expert en dret constitucional a la Universitat de Rennes i Sciences Po de França, segueix els processos d'independència a Europa

Marc Vidal
3 min

Aquest professor nord-americà establert a França és un expert en dret constitucional i segueix amb passió els processos d'independència que es viuen a Europa. Mark McNaught segueix de prop els preparatius del referèndum escocès, que es farà el 18 de setembre del 2014, i hi participa. I manté una mirada sobre el procés que està en marxa a Catalunya per poder exercir el dret a decidir.

Les últimes enquestes a Escòcia continuen donant una clara victòria del no a la independència.

Les enquestes són molt ajustades. És cert que donen un 50% al no i un 30% al sí, però hi ha tants indecisos! Ara fa poc vaig ser a Escòcia i parlant amb un oncle que tinc allà em deia que no s'havia decidit. De tothom amb qui vaig parlar, ningú ho tenia clar, només em deien: "Votaré els que em convencin!" Els escocesos són molt pragmàtics. I hi ha el factor temps: encara queden 14 mesos per votar! És moltíssim temps per acabar de decantar la balança cap a un cantó o l'altre.

Per què volen marxar del Regne Unit els escocesos?

Volen una nova Escòcia, més democràtica i transparent. No ho viuen com un rebuig a Anglaterra sinó a la manera de fer de Westminster, que consideren que no té en compte els escocesos. De fet, no serveix a la immensa part del país que no és Londres i la seva àrea. Des d'aquest nucli, on es concentra bona part de la població del Regne Unit, s'administra la resta del territori però no se'n preocupen gaire, tothom se sent ignorat.

Quins són els eixos del debat sobre la independència escocesa?

Les armes nuclears i el petroli. D'Escòcia en surten cada any desenes de milions de lliures de beneficis en petroli, i pràcticament no hi retorna res. És cert que es creen llocs de treball, però falten moltes inversions en infraestructures, per exemple. L'altra qüestió són les armes nuclears que el Regne Unit té a tocar de Glasgow, que cap escocès vol que continuïn allà. Per què no les posen a Londres? És massa perillós? És la mentalitat imperialista britànica, que fa massa anys que dura.

Què li sembla la campanya de la por engegada pel govern britànic?

Que els sortirà el tret per la culata. Hi ha arguments tan ridículs! S'arriba a dir que els pandes del Zoo d'Edimburg hauran de deixar Escòcia si s'independitza. No se'ls acaben les pel·lícules de por! I les van repetint en lloc de plantejar una campanya en positiu, d'arguments a favor de quedar-se al Regne Unit. No en tenen? Podrien apel·lar a la història, tocar temes com el bon govern, les infraestructures, l'estat del benestar…

Com veu el procés català pel dret a decidir?

El govern català està disposat a tirar endavant un referèndum, digui el que digui el govern espanyol, i això és molt valent. El govern espanyol mira de posar les coses difícils i diuen que fins i tot s'ha plantejat el que costaria envair Catalunya… Massa diners! A Escòcia realment tot és molt més civilitzat.

Però al món les reivindicacions independentistes no tenen grans aliats…

La gent no les coneix prou. Si tu parles amb un nord-americà del carrer i li expliques la situació de Catalunya, et diu: "Jo també vull la independència!" Però els governs no hi poden prendre partit, el govern nord-americà o els europeus no es poden posicionar. Es posarien en contra d'un altre estat.

Què creu que passarà amb la pertinença d'Escòcia o Catalunya a la Unió Europea?

La UE no hauria de ser usada com una arma llancívola per evitar que un país aconsegueixi la independència. A Escòcia el primer ministre, Alex Salmond, va dir que tenia un assessorament legal sobre la qüestió però no el va desvelar. Devia ser l'opinió d'un acadèmic, perquè no hi ha cap provisió oficial sobre la qüestió als tractats de la UE. No hi ha res escrit sobre això, cap provisió.

Però es diu que els escocesos o els catalans quedaran fora de la UE…

Què vol dir que no quedaràs dins de la UE si ja n'eres membre abans? La gent que viu a Catalunya són ciutadans de la UE, i, si surt el sí a la independència, ¿se'ls revocarà aquesta ciutadania? Els faran fora de la UE? Els catalans que viuen a Suècia, per exemple, ¿hauran de tornar a Catalunya? Vinga, home! És absurd! Tots els experts diuen que s'haurà de trobar una via, una solució política.

Des d'un punt de vista acadèmic, tinc la impressió que és un debat apassionant.

Hi ha molt d'interès acadèmic en el que està passat a Escòcia. És massa! Nosaltres, que estem acostumats a escriure articles sobre el passat, de cop podem fer que alguna cosa passi com nosaltres escrivim. Però cal anar amb compte a nivell acadèmic, ja que a Sciences Po, per exemple, hi va haver certes reticències a tractar els independentismes, però ho hem fet.

stats