Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

L'hora de la veritat: quina democràcia?

La democràcia és una obra sempre en construcció. Després de quasi quaranta anys de democràcia, que varen començar amb un impuls tan magnífic com tumultuós, posen de manifest que aquest impuls aviat va quedar truncat. S'havia vençut la dictadura amb una Transició pacífica, però el nou règim es va consolidar amb greus llacunes que amb els anys han anat llastant la convivència: uns partits polítics endogàmics, la corrupció instal·lada al cor del sistema, una falta flagrant de transparència a l'administració, una justícia lenta i poc independent, una endèmica ceguesa a l'hora d'acceptar la pluralitat de nacions i cultures i un injust oblit del que va suposar la dictadura. Tot això, sumat a la gravíssima crisi econòmica actual, ha duit l'estat espanyol a un cul-de-sac.

Paradoxalment, per fer-hi front, l'actual govern del PP ha optat per fer marxa enrere: en lloc de més democràcia, menys democràcia. Estem assistint a una autèntica involució, amb drets bàsics qüestionats i amb una resposta autoritària a la voluntat dels catalans de construir la seva pròpia realitat política, un cop constatada, a partir de la sentència del 2010 del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, la impossibilitat d'un encaix satisfactori, llargament perseguit des de fa més d'un segle.

Catalunya, històricament abanderada de la democràcia, l'europeisme i la modernització d'Espanya, ha traçat ara el seu nou camí per fer el que Espanya no està disposada a fer: per regenerar-se democràticament, per construir la seva pròpia realitat política, el seu estat, sense el llast d'un sistema amb massa signes de descomposició i massa imposicions. Espanya, lluny d'entendre la democràcia com un procés en construcció, al servei dels ciutadans, la vol fossilitzar, brandant la Constitució com un fre a la llibertat. A la dels catalans, però també a la dels mateixos espanyols. Catalunya vol votar i d'alguna manera ho farà. Vol aixecar el vol. La negativa d'Espanya a acceptar-ho perjudica el procés democràtic català, sens dubte, però també perjudica, i molt, la credibilitat democràtica espanyola a Europa i al món.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF