Publicitat
Publicitat

L’ambició de Valls

Què és el que agrada de Manuel Valls als francesos? La sinceritat, l’ambició i l’autoritat. Tres actius que en moments d’incerteses donen resultat, perquè transmeten protecció.

La sinceritat és difícil de mesurar en la política de l’era dels assessors de comunicació. També pot ser una impostura. Part de l’èxit dels polítics populistes és que la gent pensa que diuen les veritats que els altres callen. Què és la sinceritat en política? Transmetre la sensació que hi ha una certa coherència entre el que es pensa, es diu i es fa. Valls es va guanyar aquesta fama al ministeri de l’Interior, en moments en què semblava voler satisfer l’agenda política de Marine Le Pen al preu de la infàmia, alimentant l’obsessió francesa contra els gitanos. Sovint la sinceritat es confon amb el fet de dir el que la gent pensa i no gosa pronunciar en veu alta. I té premi.

Fer de l’ambició virtut. Sembla que en l’exercici del poder, el pudor no té premi. Agrada el polític que té ganes de manar i no se n’amaga. Si té ambició vol dir que mai en té prou i que ho farà tan bé com pugui per no perdre poder. Curiosos temps aquests en què l’ambició no genera la por de l’abús sinó la confiança en l’esforç i l’eficiència. ¿Deu ser que els valors del diner ja han envaït del tot l’imaginari polític? Acceptant el càrrec de primer ministre en la devastadora conjuntura actual -en lloc d’esperar les eleccions presidencials parapetat al ministeri de l’Interior-, Valls ha demostrat una ambició al límit de la insensatesa. Casta de polític.

Autoritat. En temps de sotsobre es vol saber que hi ha algú al timó. Hollande no se sap gaire on és. Valls no deixa marge al dubte. Porta l’autoritat en una mirada que no està per a bromes.

Parlar clar, desplegar ambició i manar pot permetre aguantar millor les envestides. És l’aposta de Valls per sintonitzar amb una societat desconcertada. Hi ha circumstàncies en què l’ambició no fa por, dóna seguretat. ¿La bona imatge de Valls aguantarà fins que aconsegueixi resultats? Qui pesarà més, ell o la marca socialista? D’això també dependrà el destí de la seva ambició.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF