Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

L’acusació de la FIFA i el futur del Barça

La realitat del futbol ha depassat de molt, des de fa dècades, la mera pràctica esportiva. S’ha convertit en un espectacle de masses i en un negoci tan fabulós com opac. Aquest canvi de paradigma no ha anat acompanyat, per desgràcia, de la democratització i transparència de les institucions capdavanteres. Al contrari. Ni tan sols en l’entorn olímpic, on se suposa que hi hauria d’haver més respecte cap a l’esperit del baró de Coubertin, no es juga net als despatxos. En conjunt, el món de l’esport respon a una lògica mercantil en què el respecte a les regles acostuma a brillar per la seva absència. La crisi de legitimitat de les institucions polítiques és una broma al costat de la mala imatge endèmica que presideix la gestió esportiva.

En aquest context, resulta arriscat donar ple crèdit a la denúncia que la FIFA ha interposat contra el Barça per la seva política de planter a nivell internacional. I, alhora, davant el tràngol, cal exigir al club un esforç d’obertura i concreció a l’hora d’explicar la seva posició en relació a la normativa de fitxatge de menors d’edat de països estrangers. L’acusació és greu i per això la defensa ha de ser precisa i clara. És veritat que sorprèn que el Barça, elogiat sempre per la seva Masia global, ara sigui objecte d’un atac duríssim. Però no porta enlloc atrinxerar-se en el victimisme i al·ludir a suposades mans negres malèvoles o al·legar ignorància. El camí per aclarir els fets i demostrar les bones pràctiques no és aixecar sospites imprecises, sinó donar proves concretes que, en el cas dels menors fitxats, passin pel respecte als nois, les seves famílies, les normes internacionals i les dels països de referència.

El Barça és una marca global que ha fet bandera de la seva imatge a favor del bon joc i del joc net. La idea de donar un nou contingut humanitari al vell lema catalanista del“Més que un club” ha estat un dels èxits dels últims anys. No es pot permetre que deixi de respondre a la realitat. Només amb èxits futbolístics, el Barça no tindria la bona imatge que té al món. Cal actuar amb decisió per esborrar la taca que la denúncia de la FIFA deixa en l’expedient del club. El que està en joc és bastant més important que els fitxatges de la temporada que ve.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF