Opinió 16/08/2013

José Carlos Díez: "La dació en pagament no resol res. S'hauria de perdonar part del deute de les hipoteques"

És un dels economistes més influents del moment a Espanya. Ex economista en cap del broker Intermoney, acaba de publicar un llibre amb el suggerent títol Hay vida después de la crisis

Joan Faus
3 min

José Carlos Díez és un dels economistes més influents del moment a Espanya. Ex economista en cap del broker Intermoney, acaba de publicar un llibre amb el suggerent títol Hay vida después de la crisis (Plaza Janés), en què ofereix la seva proposta per solucionar la crisi actual.

Els ciutadans som culpables d'aquesta crisi?

Una crisi bancària sempre és local, però l'opció d'emborratxar-te és teva. Hem viscut en una bombolla perquè a nivell mundial n'hi havia una que era de crèdit, de diner barat. Però ha sigut un fenomen monetari i, per tant, els grans responsables van ser el Banc Central Europeu (BCE) i el supervisor [Banc d'Espanya], perquè no van frenar l'excessiu endeutament i la bombolla de crèdit.

Però el govern espanyol també hi va tenir culpa, no?

La meva principal crítica al govern anterior i a l'actual és que no van identificar la crisi bancària com el principal problema de l'economia i van trigar molt a intervenir. Ha sigut molt caòtic. I quan arriba Rajoy el primer que diu és que no posarà ni un euro als bancs. Llavors a un economista li cau l'ànima als peus. I ara, encara que s'ha fet un esforç l'any passat amb el rescat, fa falta més.

Quina és la seva proposta de solució?

Europa ha d'impulsar un pla d'estímul i posar l'economia a créixer. Després a Espanya cal aturar la morositat en origen, no ajudant els bancs sinó les famílies. Un 15% de les famílies hipotecades tenen un risc potencial d'impagar, cal reconèixer-ho i perdonar part d'aquest deute perquè la dació en pagament no et soluciona res, perquè tens gent sense casa i la casa se la queda el banc, que no la pot vendre i té menys recursos per donar crèdits. La quitança, que han fet molt països, ha funcionat perquè resols abans el problema.

De quant podria ser aquesta quitança?

Seria cas per cas però podria costar uns 30.000 milions d'euros. A banda, cal injectar més capital a les nacionalitzades CaixaCatalunya i Nova Galicia. Per primer cop s'entendria que l'ajuda va als ciutadans i no als bancs.

També demana esgotar els fons del rescat bancari.

Els 100.000 milions del rescat europeu els haurem d'utilitzar [en queden 60.000]. Però insisteixo que abans cal anar a l'origen: el deute insostenible de les famílies.

I què demana a les autoritats europees?

Impulsar els eurobons [emissions de deute comunes] i reestructurar tots els deutes dels països amb problemes. Grècia és insostenible i Portugal també. Aquí el relat de la reforma fiscal sona bé però Rajoy ara diu que vol abaixar impostos. Això no és el que toca. Has de dir la veritat a la gent: no hi ha diners a la caixa i has d'apujar impostos en els forats negres.

Entenc que no abaixaria l'IRPF el 2015.

No l'abaixaria fins que el deute sigui estable i es pugui finançar de manera estable, cosa que demanarà un temps. El forat negre està en l'impost de societats i en el frau fiscal, i també en els grans patrimonis.

Al llibre diu que Espanya porta camí d'un rescat total.

No és previsible que sigui necessari ara però el tema és si el que estem fent servirà per abaixar la taxa d'atur i estabilitzar el deute. Jo crec que no. Espanya va a tota velocitat cap a nivells d'impagament de deute.

L'economia espanyola ha tocat fons?

Ha baixat la intensitat de destrucció d'ocupació, però és un descens estacional. La taxa d'atur no s'ha estabilitzat, seguirà creixent, crec que fins al 28% [ara està per sota del 27%]. El problema és que és duradora perquè cada mes hi ha gent que acaba la prestació i entra en la pobresa i això és el que et generarà inestabilitat social.

Així, creu possible que hi hagi creixement el 2014?

Jo no ho veig però és possible. Que es digui que hem passat el pitjor de la crisi em posa molt nerviós. Potser és veritat però queden moltes coses per resoldre aquí i a Europa. Em preocupa la caiguda del crèdit. Al maig va caure en 17.000 milions. Amb la política monetària restrictiva del BCE i un ajust fiscal, és impossible créixer.

Veu viable una hipotètica Catalunya independent?

No. Espanya té un problema de deute extern i Catalunya en té més, proporcionalment. La independència porta a una suspensió de pagaments, a una restricció general de crèdit. És sortir de l'euro a l'argentina. ¿I la banca catalana que té dipòsits a Espanya, què fa? Si et prenen els dipòsits estàs en fallida tècnica. Sí que estic d'acord a redefinir la solidaritat interterritorial.

Però amb l'euro i dins la UE seria viable?

Si tens euros i finançament del BCE l'escenari és factible però cal negociar-ho abans perquè no pots entrar al desert i que no hi hagi aigua. Però per aquest camí la UE podria passar de tenir 28 membres a tenir-ne 200! Això et resoldria la part financera perquè no canvies el teu estatus.

stats