ABANS D'ARA
Misc 12/08/2013

Imatgeria de l'estiu: la dama excursionista

Glosa d'Eugeni d'Ors (Barcelona, 1881 - Vilanova i la Geltrú, 1954) a La Veu de Catalunya (22 d'agost de 1907). Ironia noucentista sobre els esnobismes d'una modernitat que avui es presenten amb una altra indumentària. (Foto de modes del 1907).

Eugeni D'ors 'xènius' 1907
1 min
Imatgeria de l'estiu: la dama excursionista

Peces històriques triades per Josep Maria CasasúsAquesta és una dama excursionista, tota vestida de blanc, amb mitges blanques i guants blancs i un capell florit de roses blanques. L'he anomenada excursionista i el mot no és just, perquè l'essencial funció de la dama en blanc no és fer excursions, mes tan sols muntar dalt de tot de les muntanyes. Passa carreteres, travessa pobles, ràpida i indiferent. No l'interessen el cloquer gòtic, ni el portal romànic, ni el pont del diable, ni l'amagada fonteta medicinal. Ni es mira res d'això, ni, en el moment de passar-hi pel costat, parla. Parla només en sent amunt, que ja el camí es perd i l'ascensió devé difícil i el gran vent boig força la lleugeresa de les faldilles blanques a modelar estretament dues columnes, solemnes i gràcils. Llavors parla ella. O, millor, crida. O, millor, xiscla. Fa: "Hiiiiii... Hiiiiiiiiiiiiiiii!" per a què la seva veu ompli la concavitat dels panorames, a cavall dels vents.

Veureu que, al sortir dels petits pobles d'estació estival, per a muntar dalt de tot de les muntanyes, la dama en blanc, que és molt bella, i rica, i afable, arrossega darrer son pas colles tímides de jovent. Aquest jovent ha passat tota la nit anterior i tota la precedent matinada somiant amb l'amor de l'excursionista... ¿Com fer-ho amb aquesta dona que no parla, que només fa "Hiiiiii... Hiiiiiiiiiiiiiiii!" quan és a la vora dels cims?

Així, els jovenets enamoradissos ni poden començar. Se contenta amb fer, en les altures: "Hiiiiii... Hiiiiiiiiiiiiiiii!" amb la bella dama vestida de blanc, i, en semblants moments, tota roja de fadiga i de riure.

stats