CORRENTIA

IB3: com Canal 9?

Joan Francesc Mira deia que la forma valenciana de l’anticatalanisme és la més barroera i perversa de l’Estat. De la mateixa arrel és la que el PP aplica a la nostra comunitat. José Ramón Bauzá es va donar a conèixer amb amenaces contra la cultura i la llengua. Alguns ho interpretaren com bravates de Mata-setzes. Però la conjunció de dos astres de l’espanyolisme de frontera, Carlos Delgado i Bauzá, inflà la malignitat anunciada a les promeses electorals.

El resultat: mai, com ara, la cultura i la llengua no havien estat odiades ni combatudes amb tant d’acarnissament des del govern. Ho ha fet amb un desvergonyiment que transforma el silenci en culpa. Quan una estratègia fallava, se n’hi afegia una altra, es maniobrava fins a embastardir l’escenari. I fins a arribar al verinós folklorisme dels procediments: el vell ardit d’invocar el regionalisme més carrincló i convertir-lo en punta de llança contra la universalitat de la nostra llengua i la nostra cultura.

No és creïble aquest amor sobtat per “lo nostro” en persones que no saben/no volen entendre-ho en el context adequat. Emprar la sobrassada contra la cultura és un estratagema tan rude com malintencionat. L’operació s’origina arran del fracàs general d’una envestida contra els pilars de la llengua i la cultura: no devien esperar una reacció tan vigorosa per part de la comunitat educativa i, amb ella, la societat civil. Els darrers atacs tenen tot l’aire d’accions pensades per gent poc acostumada a exercitar-se en la racionalitat i massa en l’ús de la força bruta. Quin país se sentiria convidat a encetar el futur amb els símbols -tan entranyables com vulgueu- de la sobrassada o de l’enfilall de tomàtigues de ramellet?

La darrera ofensiva anunciada -per ara- posa en un compromís especialment greu els professionals de la televisió autonòmica. Ara se’ls vol obligar a ser eina necessària per acorar un model que es basa en la unitat de la llengua. Contravenint els criteris i les normes de la UIB -quina altra instància hi ha més autoritzada?-, aquests professionals haurien de salar a partir de maig. Esperem que hagin après alguna lliçó de Canal 9 i no es vegin obligats un dia a les autoflagel·lacions amb què els professionals de la TVV es mostraren -amb un patetisme tan incòmode per a tothom.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF