Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

Humor i solidaritat contra la plaga del racisme

L’espontània reacció de Dani Alves al Madrigal -menjar-se un plàtan que li havien tirat des del públic amb la intenció de denigrar-lo- va ser contrarestada ahir per una onada de solidaritat que va envair les xarxes socials i els mitjans de comunicació. El plàtan es va convertir en un símbol contra el racisme i la xenofòbia, en una manera de combatre amb humor una plaga que, lamentablement, encara troba en els estadis de futbol un escenari per fer-se present i recordar-nos la seva existència.

L’incident del Madrigal ha de servir perquè els clubs de futbol i tot el món de l’esport en general prenguin consciència de la necessitat d’eradicar d’una vegada aquests comportaments protagonitzats per energúmens enquadrats en grups radicals d’extrema dreta, sovint relacionats amb la delinqüència. L’excessiva permissivitat dels clubs ha convertit alguns estadis en llocs poc edificants on els valors de l’esport són trepitjats amb total impunitat i on l’exhibició de simbologia nazi o franquista, com va passar en els prolegòmens de la final de la Copa del Rei, està a l’ordre del dia. En aquest sentit, cal aplaudir la reacció del Vila-real, que ahir va anunciar la retirada immediata del carnet al soci que va tirar el plàtan i li va prohibir de per vida l’accés a l’estadi.

La casualitat ha fet que l’episodi Alves hagi coincidit amb l’escàndol provocat per uns comentaris despectius del propietari dels Clippers de Los Angeles, Donald Sterling, sobre els negres. La NBA ha obert una investigació per decidir quina sanció li aplica i els jugadors -la majoria dels quals són negres- han demanat que Sterling no acudeixi a cap dels partits del play-off que han de jugar.

Sembla mentida que en un país amb la història dels Estats Units, on l’esclavisme va perviure més que a Europa en contra dels principis de la seva pròpia Constitució, encara s’hagin de sentir coses així. Però en tot cas és la prova fefaent que encara hi ha un racisme latent, malgrat el que representa la figura de Barack Obama. I que l’odi al diferent pot unir per un dia un milionari blanc nord-americà i un deplorable aficionat groguet.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF