Misc 30/06/2014

Del Bosque, presoner

i
Fernando Trias De Bes
2 min

Sóc un gran seguidor de la teoria de jocs, que prové de l’economia i que en aquest cas, curiosament, es pot aplicar a un joc com el futbol.

Al dilema del presoner es plantegen dues opcions a dos convictes: acusar l’altre presoner o exculpar-lo. Si no s’acusen mútuament, queden lliures. Si només un és acusat per l’altre, l’acusat rebrà una condemna de deu anys i l’acusador queda lliure. Si tots dos s’acusen mútuament, la condemna serà de cinc anys per a cadascú. Davant la por de callar, ser acusat i passar deu anys a la presó, el presoner decideix sempre de forma que el perjudici sigui el menor possible. I acaba acusant l’altre. Tots dos, típic de correpins, s’acusen i compliran cinc anys de condemna quan, si haguessin pogut pactar, quedarien lliures.

El tècnic Vicente del Bosque tenia també dues opcions. Renovar l’equip amb nous jugadors o seguir confiant en aquells que tants èxits li havien procurat.

Opció primera. Si renovava l’equip i feia un mal paper al Mundial del Brasil, tota la culpa hauria caigut sobre ell. L’acusarien d’haver volgut fer canvis abans d’hora. A més, s’hauria posat en contra els jugadors dels últims triomfs que no hagués convocat. En definitiva, la premsa en contra, el públic en contra i els jugadors en contra.

La segona opció era seguir amb el mateix equip, que és el que va fer. En aquest cas, si anava malament, com va ser el cas, l’acusarien de no haver renovat l’equip però mantindria el respecte dels jugadors, que el defensarien i assumirien la seva responsabilitat, que és exactament el que va passar.

Davant de totes dues opcions, com al dilema del presoner, es tendeix a agafar l’opció que minimitza els danys. Del Bosque va actuar com la teoria de jocs hauria predit.

En quin cas la teoria de jocs s’hauria equivocat? Només si el decisor actua maximitzant beneficis i no minimitzant pèrdues. En resum, Del Bosque no va voler arriscar.

stats