Misc 01/11/2013

Cop d'estat a l'autonomia local

i
Miquel Buch
3 min

"La política és l'art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar remeis equivocats". Malauradament, aquesta frase del cèlebre humorista Groucho Marx és del tot aplicable als moments que estan vivint actualment els ajuntaments de casa nostra davant l'atac constant del govern de l'Estat a l'administració local, la més ben valorada per la ciutadania segons totes les enquestes. El toc de gràcia de Madrid vindrà ara de la mà de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, més coneguda com a llei Montoro o amb la seva sigla, PLRSAL. Una norma que el que fa és posar més llenya al foc, no només perquè no respecta l'autonomia local de la Generalitat, sinó també perquè s'ha redactat amb l'única voluntat de recentralitzar i privatitzar els serveis que prestem els ajuntaments.

Groucho Marx ve a dir: "Buscar problemes on no n'hi ha i, a més a més, trobar-los". Sembla que aquest ha estat el principal objectiu del govern central al llarg de dos anys. Ens han volgut fer creure que els ajuntaments som els culpables del creixent deute públic. Amb les xifres damunt la taula, es pot demostrar la falsedat d'aquesta afirmació. L'última dada de què disposem és del primer semestre del 2013, i el deute públic de l'administració de l'Estat ascendia al 80% del PIB, el de les comunitats, al 19%, i el dels municipis, al 4,2%. ¿No parlen per si soles, les dades? Posats a buscar problemes, també hauríem de dir que, de tots els impostos que es recapten a l'Estat, els ens locals només en gestionen un 13%. I, segons un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona, els ajuntaments es gasten el 26% dels diners del pressupost municipal en serveis no obligatoris. Davant d'aquest cúmul d'evidències val a dir que l'administració local serà l'única que tancarà amb superàvit l'exercici del 2013. Per tant, la conclusió és que, tot i estar poc i mal finançats i prestar més serveis dels que ens pertoquen, alhora som capaços de gestionar eficaçment els nostres minsos recursos.

Un cop buscats els problemes, cal trobar -segons l'humorista- els diagnòstics falsos. Per reduir la despesa, des del govern central ens diuen que sobren ajuntaments. Un cop més, les xifres són eloqüents i rebaten aquesta teoria. A Europa, la mitjana d'ajuntaments és de 130 municipis per cada milió d'habitants, mentre que a l'estat espanyol és de més de 180. Doncs bé, a Catalunya és de 126. D'aquí que la suposada reducció d'ajuntaments, si algú demostrés que és una bona mesura, no es pugui aplicar de cap manera a Catalunya. Han explicat als quatre vents que els ajuntaments som malgastadors. Certament, seria d'inconscients negar que alguns dels 947 municipis de Catalunya no han estat gestionats com corresponia. Segurament els controllers que vetllen perquè l'administració local compleixi les normatives han fallat. Però d'aquí a condemnar tothom hi ha una volta i mitja.

I, per acabar, encarem els "remeis equivocats". Sorprenentment, després de presentar els millors resultats de tot l'Estat, ara diuen que ens toca estalviar, com si no fes temps que ho fem! I, per aquest motiu, volen reduir els serveis impropis que oferim els ajuntaments. És a dir, tots aquells que prestem i paguem però que competencialment no ens corresponen. Ens diuen que seran les diputacions les que se n'encarregaran. Dubto que el mateix servei prestat per una diputació sigui més barat però, si ho fos, què ens passarà? De ben segur que ens portarà a crear ciutadans de primera i ciutadans de segona, en funció de la distància a què estiguin de la diputació. I, evidentment, cap a la privatització de serveis necessaris i bàsics.

Aquí, l'única certesa és que el govern central està impulsant una llei que persegueix recentralitzar la gestió dels ajuntaments, abolir l'autonomia local i castigar l'administració que menys problemes genera. I al final el més perjudicat serà el ciutadà. Els ajuntaments no som, ni de bon tros, l'administració que ha malbaratat els diners. Tot al contrari. Hem gestionat correctament els nostres recursos, governem des de la proximitat, ens fiscalitzen per totes bandes i prestem els serveis més pròxims al ciutadà. I amb tots aquests elements en contra, som l'administració més ben valorada segons les últimes enquestes. Com li pot passar a qualsevol altre electe local, jo no comparteixo de cap manera la frase de Groucho Marx. Però, veient l'actitud bel·ligerant del govern del PP, crec que quan la va dir pensava en ells i en el cop d'estat a l'autonomia local que ens volen infligir.

stats