Misc 29/08/2013

Caldrà fer un pas endavant

i
Sebastià Alzamora
2 min

Mariano Rajoy va justificar recepció per via telefònica de la carta que li va enviar Artur Mas a finals de juliol, en què li demanava pactar la data d'una consulta per l'autodeterminació de Catalunya "en el termini més breu possible". Li va dir que li contestaria "després de l'estiu". Això ho vam saber per unes declaracions d'ahir del portaveu Francesc Homs al canal 3/24, i ens en congratulem perquè ens corrobora dues certeses, a saber: una, que el servei de missatgeria entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa funciona correctament, i dues, que Rajoy és un corresponsal terriblement mandrós.

Ens queda una incògnita, i és què significa per a Rajoy el sintagma "després de l'estiu". Això vol dir en començar el nou curs polític, és a dir, d'aquí pocs dies? O en acabar l'estiu meteorològic, és a dir, el dia 20 o 21 de setembre? O es refereix a tot l'any? També és cert que no va especificar després de quin estiu pensava contestar: ¿un estiu en què ell ja no sigui president del govern espanyol? Bé, aquest podria ser perfectament l'estiu que ve.

Sigui com vulgui, Rajoy li va prometre a Mas una resposta i, com que sabem que Rajoy és un home complidor de les seves promeses, aquesta resposta (com l'explicació de l'alcalde de Bienvenido, mister Marshall ) haurà d'arribar en un moment o altre. Sense presses, això sí. Quan va arribar al poder, els fins analistes polítics disposats a besar-li els peus (que n'hi havia, i no un ni dos) destacaven de Rajoy allò que ells en deien el domini del tempo : és a dir, que es tractaria d'un líder (ehem) que no permetria que els esdeveniments externs li marquessin l'agenda, sinó que seria ell qui la faria i desfaria segons les seves prioritats. Vist el que hem vist, però, em temo que aquests fins analistes confonien el domini del tempo amb la mandra, com ja hem dit, i amb la inoperància. Si no ho creuen, preguntin-li a frau Merkel per Mariano Rajoy i veuran quines delicades i alades paraules de l'idioma alemany surten de la seva boca.

I, ara, una exclusiva. Sabem què li contestarà Rajoy a Mas el dia que es digni a enviar la seva resposta. Tant si ho fa demà mateix com la setmana dels tres dijous, Rajoy li dirà a Mas que tan sols el govern d'Espanya (i no, per tant, el de Catalunya) té potestat per convocar referèndums, i que el que proposa de fer el govern de la Generalitat, sobre Catalunya i els seus líos (terminologia Rajoy; Montoro prefereix parlar de pitos y flautas ) no es considera prioritari. Això, si no li recorda també que la sobirania política, segons la Constitució, resideix en el conjunt dels ciutadans d'Espanya i que, per tant, en un referèndum d'aquestes característiques hi haurien de poder votar tots els espanyols, i qui sap si potser també els gibraltarenys.

No ens ho agraeixin; aquest avançament de la resposta de Rajoy ha estat possible gràcies al talp que tenim infiltrat al Congrés de Diputats. Però quan aquesta resposta arribi, al govern de Mas no li quedarà altre remei que fer un pas endavant. I s'haurà de fer.

stats