Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

Cal una política energètica transparent i a llarg termini

L'esperpent viscut al voltant del preu de la llum és la culminació d'una política erràtica. Una falsa liberalització que ni els governs del PP ni els del PSOE han volgut solucionar mai. Com sempre, ho acabaran pagant els usuaris. L'augment del cost de l'energia és rellevant per a les famílies, en un entorn de crisi econòmica, i per a les empreses, ja que els fa disminuir competitivitat. No se sap si la pujada serà de l'11%, del 5% o de menys, però la caixa dels trons ja ha estat destapada, i el despropòsit del govern també.

L'enorme deute que l'Estat té amb les elèctriques, de més de 30.000 milions, ja era inassumible en temps de bonança, i ara ho és encara més. I traspassar l'anomenat dèficit de tarifa a l'usuari en plena crisi és completament inviable i injust. L'energia és un bé de primera necessitat, i l'administració ha de conjugar interessos contraposats, els de les elèctriques, obligades a ser rendibles per poder subsistir, i els d'un ciutadà cada cop més castigat per l'entorn econòmic. I no és fàcil. Però el que resulta impresentable és no tenir una direcció clara i enganyar les elèctriques, com va fer el govern espanyol quan es va comprometre a pagar 3.600 milions abans d'acabar l'any. Quan Montoro va explicar el 30 de novembre que no ho pagaria, els experts ja van alertar que la decisió comportaria un augment de la factura. Després que en l'última subhasta el preu de l'energia hagi pujat sobtadament un 26%, han saltat totes les alarmes. Rajoy ha anunciat canvis en la manera de fer la subhasta entre operadors elèctrics per fixar el preu, però tot apunta que serà una nova solució d'urgència gens meditada. Si hi ha hagut manipulació, calen conseqüències per a qui ho hagi fet. I transparència.

En lloc de fer malabars, el govern ha de definir una política energètica a llarg termini, i negociar amb les elèctriques -tenint en compte els ciutadans- la manera d'eixugar un dèficit que és una llosa per a la recuperació econòmica. El consum elèctric a Espanya ja se situa a nivells del 2005 per la crisi. L'estalvi energètic i una aposta decidida per les renovables són l'única solució. Sense bombolles i sense inflar el mercat. Però no hi ha més camins.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF