AMB LA M DE MADRID

Bauzá es treu la careta de moderat

El tsunami de la marea verda ha estat de tal magnitud que ha trontollat la imatge que fins ara es tenia a Madrid del president illenc, José Ramón Bauzá. La resposta multitudinària a la seva política educativa ha deixat descol·locat més d'un alt càrrec popular i bona part del món periodístic parlamentari. Bauzá fins ara era una figura emergent entre els barons populars. A la capital espanyola se'l tenia per un polític dialogant i abanderat de la centralitat que només era implacable amb la corrupció. No era casual, és dels pocs que en acabar els grans conclaves populars dedicava tot el temps que se li demanava a comentar les jugades amb els periodistes que segueixen els entramats del PP, malgrat que a l'hora de la veritat no es pogués treure suc del que deia perquè se'n cuidava prou de no trepitjar cap call dels que estan per damunt ell.

La seqüència dels fets. La resposta via decret a la suspensió cautelar de l'aplicació del tractament integrat de llengües (TIL) per part dels tribunals va encendre les primeres alarmes peninsulars, però la tesi d'apostar per la llibertat lingüística contra la dictadura catalanista sempre ven a Madrid i, a més, no deixava de ser una reforma educativa que recull l'esperit de la futura llei Wert. Dilluns, però, malgrat els intents d'alguns mitjans de minimitzar la manifestació, el PP i el govern central ja s'adonaren que tenen un problema greu a les Illes Balears. En el Ministeri d'Educació són conscients que la protesta era transversal. El TIL ja no era l'exemple a seguir per totes les comunitats bilingües. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en públic només es va limitar a desitjar una solució ràpida al conflicte i es desmarcava d'ell apel·lant al respecte competencial. Fonts properes al ministre admetien que el TIL -i sobretot Bauzá- els complica l'existència. La majoria de gent no qüestiona el contingut de la reforma, sinó que es posen les mans al cap amb l'actitud del president.

"Que el facin ministre, ja". Sense micròfons al davant, tots els càrrecs governamentals i electes populars que han passat per Madrid les darreres 48 hores apunten Bauzá com a únic responsable de "l'embolic". Tots fan la mateixa anàlisi: "ha creat un conflicte on no n'hi havia" i no el veuen amb intenció d'afluixar. L'única solució que hi veuen és que o Mariano Rajoy li llegeixi la cartilla o el faci ministre, un extrem que cada dia sembla més complicat perquè el líder popular té prou problemes amb el cas Bárcenas i a treure Espanya de la crisi per incorporar en el seu equip un personatge que ha aconseguit indignar un poble que mai no s'immutava davant les decisions governamentals.

Examen suspès. La prova que molts esmenten per argumentar que Bauzá no és el baró emergent que veien els tertulians és que els Pressuposts Generals de l'Estat per a l'any que ve castiguen les Illes Balears. Encara té temps per arreglar-ho, però el marge de maniobrae és mínim. Bauzá no ha sabut veure la diferència entre "es nostros" i "los nuestros", i quan un policia del Congrés et pregunta si Bauzá s'ha begut el seny (en versió castissa) és que la marea verda s'ha endinsat dins Madrid.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF