Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

Aniversari amb la Constitució retallada

La Constitució espanyola celebra avui el seu 35è aniversari enmig d'una ofensiva en tota regla del govern del PP contra drets fonamentals com el de manifestació o la llibertat d'expressió. L'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana que prepara el ministeri de l'Interior és un autèntica amenaça per a les llibertats, ja que posa a disposició de les forces d'ordre públic tot un arsenal de penes per perseguir qualsevol tipus de protesta de les que tant han sovintejat després de l'esclat de la crisi. L'executiu de Mariano Rajoy ha decidit que vol posar fi a les concentracions que eviten els desnonaments, als escraches als polítics i fins i tot a les protestes davant del Congrés de Diputats. La norma persegueix crear un clima de por que eviti amb fortes multes les mostres de malestar ciutadà. ¿És aquesta la manera d'enfortir una democràcia i de celebrar el 35è aniversari de la Constitució? ¿Atemorint i amenaçant els ciutadans?

Estem en un nou temps polític en què el carrer juga un paper cabdal. El govern del PP ho ha entès a la seva manera. La insatisfacció i les flagrants injustícies provocades pel sistema polític i econòmic han derivat en noves formes de protesta i en un clima d'indignació ciutadana generalitzat. Davant d'això, la resposta de Mariano Rajoy és endurir el Codi Penal i donar més poders a la policia. En lloc de practicar el diàleg (per què el president del govern no ha rebut Ada Colau?), opta per la repressió.

Però no només és això. El ministre Fernández Díaz pretén multar amb fins a 30.000 euros les "ofenses" a Espanya, sense aclarir què vol dir. ¿Es multarà els assistents a un partit de futbol que xiulin l'himne espanyol o al rei d'Espanya? Amb aquesta norma, ¿hauria anat a presó Pepe Rubianes? ¿Es perseguiran programes de televisió com el Polònia ? On és el límit? Qui ho decidirà? Aquesta llei i l'ambient que s'està creant a Espanya ja atreuen l'atenció internacional. The Guardian ha destacat que es rebaixa la qualitat de la democràcia espanyola a nivells ínfims, i The Wall Street Journal ha afirmat que "el llegat de Franco ressona a Espanya". I, si no hi ha una rectificació urgent, el PP es trobarà amb un problema greu de contestació ciutadana allà on no volen: al carrer.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF