Premium Opinió 08/05/2014

Actitud davant del canvi

Es tracta d'un tema d'actitud. Actitud davant la vida, davant la societat, davant d'aquells que tenen criteris oposats al nostre.

3 min

El fet de ser la meva primera participació en aquest mitjà i malgrat que les meves col·laboracions es mouran en l'àmbit de l'economia i la fiscalitat d'Andorra, em sento motivat a deixar de banda per un instant qüestions tècniques, estadístiques, etc. per centrar-me en un aspecte de caire psicològic com és l'actitud davant dels canvis que estan transformant el nostre país.

Passar pàgina no vol dir oblidar. La història s'escriu per ser recordada i avui som el que som, tant pel que és bo com pel que és dolent, pel que hem estat abans. Cal, però, adaptar-nos als nous temps i per això hem de fer un exercici de conscienciació per part de tots i assumir el compromís que ens pertoca com a ciutadans del nostre país. Per assolir aquest noble objectiu necessitem actitud.

Més enllà de la retòrica, l'actitud de cadascú de nosaltres és fonamental per superar la dificultat que suposa, no tan sols fer front a una crisi econòmica, sinó alhora assumir el repte d'adaptar-nos als nous canvis que s'estan implementant a Andorra, especialment en l'àmbit econòmic. Tenen raó aquells que es queixen que els canvis arriben en el pitjor moment. Però també és cert que cal entendre aquests canvis com una oportunitat i quan abans els assimilem, abans disposarem de les eines que ens han de permetre prosperar a cadascú de nosaltres.

Parlar d'actitud positiva és fàcil de dir però difícil de portar a la pràctica. Algú m'explicava un dia que pensar en positiu genera una substància que queda suspesa en l'espai i que, unida a la d'altres positivistes, pot generar una mena de núvol d'optimisme que acaba encomanant a tots aquells que queden sota el seu àmbit d'influència. En sentit contrari, us podeu imaginar els efectes d'un núvol de negativisme.

Dic això perquè els darrers temps hem pogut assistir a tot un seguit de crítiques als canvis econòmics i fiscals que Andorra està implementant, en molts casos amb una gran manca de rigor i sense la més mínima consistència des del punt de vista tècnic, i tot en pro d'un populisme parcial i interessat que no aporta cap valor positiu a l'actual clima que es respira al nostre país i que en definitiva genera un "núvol" tòxic que no contribueix en absolut a fomentar els valors que ens han d'ajudar a tota la ciutadania andorrana a tirar endavant.

Més enllà de la discrepància ideològica, absolutament legítima i respectable, i afegiria enriquidora, cadascú de nosaltres tenim la responsabilitat de contribuir a la concòrdia entre uns i altres, més enllà de les diferències, i a les nostres mans està generar un gran "núvol" de positivisme que reactivi els mecanismes que ens han de conduir a la prosperitat.

Al final es tracta d'un tema d'actitud. Actitud davant la vida, davant la societat, davant d'aquells que tenen criteris oposats al nostre. Fent analogia de l'arbitratge, em pregunto si dos polítics d'ideologies molt distants, amb una actitud dialogant, proactiva i flexible no són capaços de trobar un punt d'encontre que fins i tot millori els plantejaments individuals.

Els canvis en el nostre model econòmic i fiscal no han arribat perquè sí. Les circumstàncies obliguen i el present d'Andorra no n'és una excepció. Això sí, i vist el clima creat, assumit que el model és el que és, plantegem-nos una actitud positiva a partir d'ara i abandonem les rivalitats, les rancúnies, la crítica gratuïta, els subjectivistes... És justament ara l'hora de la veritat i més enllà d'interessos electorals, que no beneficien la nostra ciutadania, mostrem-nos proactius i conciliadors, doncs Andorra i la seva gent ens ho mereixem.

stats