Portada 10/10/2015

La mostra de la llampuga

Mateu Morro
3 min
La Mostra de la llampuga va néixer amb la intenció de fer conèixer les virtuts culinàries d’aquest peix. g. mas

Art de conró. Mallorca, 1747

El text ha estat publicat a cura d’Antoni Ginard i Andreu Ramis

El Gall Editor acaba de publicar en la versió original i amb moltes notes, millorant la bona feina feta ja en la seva edició de 2001, l’Art de conró, escrit l’any 1747 per Montserrat Fontanet “del lloc de Llorito, òlim conductor de Son Joan Arnau i de la Porrassa, majoral de Maçanella, de Lloseta i de Son Sant Joan, segons lo estil de Mallorca”, constructor de la canaleta de Maçanella i llegendari inventor del carretó de batre. El text, que ha estat publicat a cura d’Antoni Ginard i Andreu Ramis, descriu les pràctiques agràries mallorquines a mitjan segle XVIII amb interessants informacions sobre les tècniques i les relacions socials a la pagesia d’aleshores. L’edició va acompanyada de les comunicacions presentades en el seminari El coneixement agronòmic a mitjan segle XVIII. Llorito, Montserrat Fontanet i l’Art de conró (1747), en les quals s’amplia molt la visió i comprensió de la vida i l’obra fontanetiana.

La mostra de la llampuga

La mostra va néixer a iniciativa dels pescadors de Cala Rajada

Aquest cap de setmana se celebra a Cala Rajada la diada del peix fresc, la festa de les tapes i la XIV Mostra de la llampuga. La nit de divendres hi va haver tapes i concurs gastronòmic, avui hi ha revetla marinera i degustació de tota casta de productes de la mar, i demà, diumenge, a partir de les 12.30 hores hi haurà la mostra de la llampuga, en la qual per un preu quasi simbòlic es poden tastar diverses receptes elaborades amb aquest mític peix, tan propi de finals de l’estiu i de la tardor balear, i alhora també tan valorat en la gastronomia de les Illes. La mostra va néixer com una iniciativa dels pescadors de Cala Rajada amb la intenció de fer conèixer les virtuts culinàries d’aquest peix i millorar-ne la comercialització.

Biofach 2015

Aquesta fira es du a terme el mes de febrer a Nüremberg

Diuen que la fira Biofach, que se celebra el mes de febrer a Nüremberg, és la fira de productes ecològics més important d’Alemanya, però potser és la més important del món en la seva especialitat. L’any 2014 hi participaren uns 41.000 professionals amb 2.240 expositors. En paral·lel s’hi duen a terme seminaris, tallers, fòrums i conferències amb els millors experts i representants del sector orgànic. Enguany sembla que s’hi reprendrà la presència balear a través de la iniciativa sortida d’un grup d’empreses mallorquines, emparada per la Cambra de Comerç i amb el suport de la Conselleria d’Agricultura. El més destacable és que la iniciativa prové d’empreses dinàmiques i amb voluntat real de fer arribar els seus productes ecològics als mercats europeus. La seva presència a Biofach millorarà les possibilitats d’entrar amb els nostres productes ecològics a altres indrets d’Europa i del món.

Formatge

Emergeix un sector ramader nou, molt petit

Tira-tira, però sense pausa, està emergint un sector ramader nou, encara molt petit, dedicat a la producció de formatges de cabra i ovella, seguint la tradició de la formatgeria mallorquina. Els formatges de Mallorca, generalment d’ovella, curats i comercialitzats en fogasses no gaire grans de prop de mig quilo, varen ser prou coneguts en el nostre entorn geogràfic. Perdut el renom extern, els formatges varen ser un producte bàsic de la pagesia mallorquina durant segles, fins fa dos dies. La seva recuperació ens apareix com una oportunitat per als ramaders i per als consumidors. En aquests moments ens consta que s’està produint i comercialitzant formatge en tres o quatre guardes d’ovelles i, com a mínim, en dues de cabres. La veritat és que aquestes formatgeries són petites i la producció és molt minvada, però hi ha il·lusió i projectes en marxa.

Campanya d’ametla

Enguany collir les ametles ha estat una feina profitosa i rendible

Hi ha hagut més poca ametla que l’any passat, però se n’ha recollida més i més aviat. La raó és en el preu. Els productors d’ametles han cobrat una mitjana d’1,75 € el quilogram d’ametla, i l’any passat la mitjana va ser d’1,5 €. Per primera vegada en molts d’anys “collir les ametles” ha estat una feina profitosa i rendible. L’increment de preu també s’ha conegut en el preu al consum. No sé fins a quin punt una fluctuació com aquesta afectarà el consum d’ametla, pot ser que hi hagi una retracció, però també podria ser que no, perquè hi ha moltes coses que no poden prescindir de l’ametla. El comentari que se sent de part dels entesos és que la demanda mundial encara estira i la terrible sequera que ha patit Califòrnia influeix en la manca d’ametla en quantitat suficient com per satisfer la demanda. En tot cas, el sector ha reaccionat davant la inesperada conjuntura positiva i, si això no s’espenya, es milloraran les plantacions i se’n sembraran de noves.

stats