Misc 18/04/2014

La ràdio que cura

‘Hour of mental health’ i Radio Nikosia posen la salut mental en primer pla a les ones

Jaume Portell
3 min

BarcelonaAaron Debah és un home ocupat. Amb només 32 anys atén pacients a la seva consulta, a Libèria, i fa també de locutor a la ràdio, on condueix Hour of mental health, un programa que intenta resoldre els casos que li arriben, via telefònica, dels seus conciutadans. Ell és l’únic titulat en psiquiatria en una regió habitada per mig milió de persones i marcada pel trauma de dues guerres civils, que es va saldar amb més de 200.000 morts i un milió de refugiats. El conflicte va acabar el 2003, però la ferida de la memòria col·lectiva segueix oberta: els milers d’amputats per les milícies de Charles Taylor o les dones violades arrosseguen encara les seqüeles d’una dècada negra.

Debah, que també forma nous especialistes en salut mental, convida els oients a compartir les seves experiències per superar-les conjuntament: “Haver sobreviscut a la guerra em motiva per ajudar la gent a progressar”, declarava a la cadena americana PBS.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, hi ha 450 milions de persones amb problemes derivats de la salut mental. El psiquiatre i professor titular a la UB Joseba Anchotegui denuncia la marginació que pateixen els afectats en la societat occidental. I considera que l’ús de la ràdio pot contribuir a pal·liar els efectes d’aquest aïllament, ja que permet fer pública una situació extrema des del confort d’un cert anonimat.

Un històric de la BBC

All in the mind, produït per la BBC, té una trajectòria extensa: durant els últims 25 anys, amb la col·laboració del departament de ciència de la corporació pública, diferents psiquiatres reconeguts del Regne Unit han atès les consultes dels oients. L’espai inclou informació i novetats del camp de la psiquiatria al llarg dels seus 28 minuts de durada.

En aquest format de programa, Anchotegui, que ha participat en iniciatives semblants a RNE, destaca la importància de la sensibilitat del conductor a l’hora d’atendre les trucades: “És important que l’assumpte no es converteixi en un psiquiatre amb una bola de vidre per curar les trucades”. I afegeix que, tot i recomanar les experiències radiofòniques i reconèixer la seva utilitat, des d’un punt de vista psiquiàtric “la teràpia davant de 100.000 oients no es pot fer: el vincle no és el mateix”.

A Mèxic, Paisaje interno té un funcionament semblant al del seu homòleg britànic, però més vinculat a l’orientació emocional. Integrat a Radio Educación, l’emissora cultural de l’estat mexicà inclou tertúlies amb especialistes. Els temes de fons van de la denúncia de casos concrets -maltractaments en centres psiquiàtrics i abusos sexuals- fins a fenòmens com l’addicció a internet i els tipus de solteria.

Prenent les regnes de la ràdio

A Barcelona, des de fa 11 anys, hi ha la primera ràdio associació gestionada i dirigida per persones diagnosticades amb una malaltia mental. Radio Nikosia, que emet setmanalment al 91.4 de Contrabanda FM, busca trencar tòpics sobre la seva condició.

La Dolors, una de les integrants del programa, explica l’origen del nom que els representa: “Nicòsia, la capital xipriota, és una ciutat dividida en dos bàndols: el turc i el grec. Nosaltres ens sentim una mica així, entre dos mons, entre el seny i la bogeria: els travessem constantment”.

Com explica Lucía Serra, coordinadora de l’associació, el feedback amb els receptors ha superat fronteres i expectatives: “Cada setmana tenim mails i missatges que parlen del programa procedents de Mèxic, l’Argentina, el Brasil... fins i tot des del Japó!” En la seva última edició, el contingut -escollit sempre en assemblea- gira al voltant d’una frase: “Hola, com estàs”. El Xavi, el Nacho i l’Isard reflexionen sobre les implicacions d’aquesta expressió, tan quotidiana que es pot convertir en un clixé que faci sentir-se sol o ignorat el destinatari. “Quina és la diferència entre els bojos i els no bojos?”, es pregunta amb un punt de sornegueria el Nacho. El professor Anchotegui cita Foucault per dir que “la bogeria” no és sinó una altra manera de veure les coses, i lamenta que es vegi els psiquiatres senzillament com “algú que recepta pastilles”. I conclou: “La bogeria forma part de la naturalesa humana, és una forma de saviesa”.

Fa anys Aquarius els va proposar protagonitzar un espot. La seva resposta? Que no: no volien associar els seus valors a una multinacional. La marca de refrescos va acabar localitzant el projecte que va inspirar Radio Nikosia: Radio Colifata, a l’Argentina.

stats