Mèdia 13/04/2014

La festa dels polissons d’IB3 Ràdio

‘Gabinet de crisi’ celebra els mil programes amb un xou-sopar al Harlem Cafè el proper 15 d’abril

Antoni Janer
3 min

PalmaJa fa set anys que Sergi Marcos i Felip Palou trituren l’actualitat diària des d’IB3 Ràdio. El seu programa, Gabinet de crisi, va néixer el 2007 com a secció de sàtira política dins d’un magazín matinal de l’ens autonòmic. El 2009, però, s’emanciparen i de llavors ençà ja acumulen mil emissions damunt les seves espatlles. Ara volen donar les gràcies a la seva incondicional audiència amb un xou-sopar que celebraran dimarts que ve, 15 d’abril, a les 21.30h al Harlem Cafè del Molinar de Palma. Per als qui no hi puguin anar, aquesta edició especial, que durarà dues hores, s’emetrà l’endemà a les 15h, la seva franja habitual.

Sergi i Felip són dos periodistes molt ben avinguts; la seva compenetració és total dins i fora de l’estudi. No els molesta que se’ls etiqueti com els polissons d’IB3 Ràdio. No debades, ajudats per la seva extraordinària faceta de ventrílocs, han estat els primers a parodiar una societat tan tribal com la balear, sense deixar de banda, però, el panorama estatal. La veu de Sergi s’alterna amb la del president Bauzá, Toni Nadal o Pedro Piqueras. I Felip és l ’alter ego de Francesc Antich, Biel Barceló o Miquel Barceló. El llarg repertori d’imitacions es completa amb la inestimable col·laboració del també periodista Ernest Carranza/ Mariano Rajoy i els actors Xavier Canyelles/ Jaume Matas i Margalida Grimalt/ Joana Maria Camps. Amb tot, l’estrella del programa no és cap imitador, sinó un altre periodista convertit en “ couch de l’amor”, Xisco Nadal. Els seus consells sentimentals, sempre carregats d’una gràcia molt personal i enginyosa, són el plat fort de cada divendres.

Durant aquests set anys en antena, Gabinet de crisi ha estat testimoni d’excepció de la convulsa vida política balear. “Molts dies -afirma Felip-, el programa venia fet per la realitat mateixa. A mi, hi ha moltes notícies sobre la corrupció que m’entristeixen. Et pots indignar, però en antena has d’intentar canalitzar-ho”. Sergi parla de caiguda de mites: “Hi havia personalitats polítiques que eren vaques sagrades, no podíem intuir mai que entrarien a la presó. Un cop engarjolats, però, la sàtira política s’acaba”, afirma.

Supervivents

Gabinet de crisi és l’únic programa que ha sobreviscut als canvis de color polític i a les contínues remodelacions de graella d’IB3 Ràdio. “La mateixa trajectòria de la ràdio -assegura Sergi- l’ha anat reforçant. El programa mai no s’ha volgut posicionar cap a cap banda. Vol ser un espai que qualsevol persona de les Balears, sigui quina sigui la seva sensibilitat política, pugui escoltar, sense que senti que va contra els seus”. Ambdós asseguren que mai no han patit censura, però sí episodis puntuals una mica desagradables. “Nosaltres tenim una manera d’entendre l’humor molt anglesa, no és un humor blanc, hi ha contingut, hi ha mossegada, i això a vegades no ha agradat”, aclareix Felip. Ara, però, se senten còmodes. “Els directius ja saben amb quins criteris feim feina”, afegeix el seu company.

Hi ha moltes anècdotes per contar. Amb un somriure a la cara, Felip en recorda una especialment. El 2012, l’endemà de la gran nevada, va telefonar al Comitè Olímpic Internacional fent-se passar per Mateu Isern, batle de Palma. Aleshores va oferir la capital balear com a seu dels Jocs Olímpics d’Hivern. En veure que la secretària del COI li seguia amb atenció la broma, es va veure obligat a avortar-la per no posar en un compromís el dirigent palmesà. Així de bones són les seves imitacions.

Són molts els polítics que han passat per Gabinet de crisi i s’han hagut d’enfrontar amb els seus propis imitadors i amb els seus oponents ficticis. Els conductors del programa asseguren que sorprenentment la dreta balear sol tenir més sentit de l’humor que no pas l’esquerra. “Fa deu anys -recalca Felip-, aquest programa hauria estat impossible. Ara té una acceptació bastant gran entre tota la casta política i en general”.

Amb vocació de reinventar-se, Gabinet de crisi ha deixat de convidar polítics al seu estudi. “Ja n’hem tingut massa. Amb ells, el nivell de l’antena empitjora”, se sincera Sergi Marcos.

Ara l’aposta és donar veu a gent anònima que té coses més interessants a dir. I per continuar fent polissonades de les seves amb noves energies, no hi ha res millor que una festa amb l’audiència el proper 15 d’abril!

stats