Publicitat
Publicitat

El rei d’Holanda celebra un any al tron amb suport popular

Per primer cop en la seva història, Holanda va celebrar ahir el Dia del Rei. La festivitat es va instaurar fa 125 anys, però des de llavors el país només havia tingut reines -i s’havia celebrat, per tant, el Dia de la Reina-, fins que el 30 d’abril de l’any passat l’aleshores monarca, Beatriu, va abdicar en favor del seu fill, Guillem Alexandre. El seu primer Dia del Rei, doncs, ha coincidit pràcticament amb el primer aniversari de la seva coronació, tot i que el que es commemora amb aquesta festa no és això sinó l’aniversari del cap de l’estat. Guillem Alexandre compleix avui 47 anys, però com és tradicional la celebració es va avançar un dia perquè no coincidís en diumenge.

Durant tot el dia d’ahir, el rei va gaudir d’un bany de masses a la ciutat d’Amstelveen, que aquest any va acollir la celebració. Una desfilada en cotxe pel centre, música als carrers i una munió de nens amb banderoles van ser alguns dels ingredients de la celebració, que va donar un gran pes a l’esport. Malgrat els talons que portava, la reina no es va estar d’agafar un estic d’hoquei herba, i la resta de membres de la família també es van apuntar a algunes de les proves organitzades.

El primer any de l’actual regnat ha estat plàcid i això ha facilitat, com recollia ahir Efe, que el monarca gaudeixi del gran suport popular que ahir es va visualitzar. Segons les últimes enquestes, el 87% dels ciutadans holandesos consideren que Guillem Alexandre ha dut a terme la seva tasca “bé o molt bé”. En declaracions a la mateixa agència, però, l’analista polític Rene Zwaap advertia que, en bona mesura, aquest notable alt és atribuïble a la reina consort, Máxima Zorreguieta, que segons ell té “el talent innat de generar simpatia i posar en marxa la maquinària publicitària”.

De totes maneres, en opinió de Zwaap, la reina és també la principal amenaça per a l’estabilitat de la monarquia, i l’arriba a qualificar de “potencial bomba de rellotgeria” pel fet que el seu pare, Jorge Zorreguieta, va ser secretari d’Agricultura durant la dictadura del general Videla a l’Argentina. Si el seu pare s’hagués d’enfrontar a un judici pel seu passat, Máxima, i per extensió el rei, es veurien sotmesos a una “prova de foc”, considera l’analista.

A una escala molt més anecdòtica, aquesta setmana la reina va haver d’afrontar una altra situació complicada quan el cotxe en què viatjava es va quedar sense benzina en plena autopista quan tornava d’una visita a Brussel·les. Segons va desvelar la cadena de televisió RTL, la incidència es va solucionar ràpidament gràcies a un bidó de combustible que transportava el seu equip de seguretat en un dels vehicles que l’acompanyava.