DE LA RÀDIO A LA TELEVISIÓ
Mèdia 30/12/2017

La ciència i la innovació arriben a IB3 TV

‘Balears fa ciència’ s’emet aquest diumenge a les 19.55 h presentat per Ana Payo i Adrián Garcia

Ara Balears
3 min
NOU MITJÀ 
 Enric Culat (enmig) és al capdavant de Balears fa ciència a IB3 Ràdio. Ana Payo i Adrián Garcia en seran els presentadors a la televisió.

PalmaUn dels programes més emblemàtics i que divulga la ciència des de fa anys a IB3 Ràdio -el 2018 complirà el desè aniversari en aquesta cadena autonòmica- arriba ara també a la televisió. A partir d’avui, dia 31 de desembre, IB3 Televisió estrena Balears fa ciència a les 19.55 h. És una versió adaptada al format audiovisual i en aquest cas presentat per Adrián Garcia i Ana Payo.

Investigadors, emprenedors i innovadors de tot tipus fan feina a les Illes en allò que és una garantia per al nostre futur: la ciència i la innovació. Balears fa ciència mostrarà aquests homes i dones que construeixen, amb esforç i creativitat, un teixit productiu encara massa desconegut. Per això, els creadors de Balears fa ciència han preparat un programa de televisió innovador, divulgatiu i temàtic, que pretén instruir però alhora entretenir, dirigit a tota mena de públic, i sempre amb un llenguatge planer i entenedor.

Els presentadors

Des de fa anys, a la ràdio, amb Enric Culat al capdavant, i a partir d’ara també a la televisió, amb Ana Payo i Adrián Garcia com a presentadors, Balears fa ciència tractarà d’acostar el món de l’astrofísica, l’oceanografia, la biomedicina, la botànica, la geologia, les noves tecnologies, l’energia, el canvi climàtic i la zoologia, entre d’altres, amb un llenguatge proper i també amb un toc d’humor. Ana Payo és ambientòloga, oceanògrafa i investiga ecologia de poblacions d’aus marines. Quedà en segon lloc en la final del concurs de monòlegs científics Famelab, organitzat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) el 2014. Forma part de The Big Van Theory, un grup de monologuistes científics que fan divulgació a Espanya i Llatinoamèrica. Adrià Garcia, que també forma part d’aquest grup de monologuistes, fou finalista en el concurs de monòlegs científics Famelab el 2015. És màster en Física de Sistemes Complexos a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISIC-UIB), centre del qual actualment s’ocupa de la comunicació i relació amb els mitjans informatius.

La radiotelevisió pública, a través de Balears fa ciència, potencia el format transmèdia per desenvolupar els seus continguts a IB3 Televisió i IB3 Ràdio, però també a les xarxes socials. L’objectiu és crear una comunitat de públic interessat en aquest tipus de continguts, a més de ser una eina útil per a professionals i estudiants. Així, Balears fa ciència, igual que el programa Els entusiastes, es converteix en un programa més que IB3 suma a la seva estratègia de continguts transmèdia, que pretén fomentar l’ens públic amb vista al futur. Balears fa ciència s’estrena avui a les 19.55 h a IB3 Televisió, amb una emissió prevista de 13 capítols setmanals. L’espai, d’uns 30 minuts de durada, té el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la realització de dues productores mallorquines de prestigi reconegut: Cinètica Produccions i Mom Works.

Coordinació de continguts

Enric Culat, que en la versió del nou programa de televisió s’ha ocupat de la coordinació dels continguts i d’una part de la locució, anima tothom a posar IB3 Televisió aquest diumenge a les 19.55 h “perquè s’enganxi i se sorprengui amb la ciència que es fa a les Balears”. Explica que els objectius del programa són “acostar la ciència i la innovació a la societat amb rigor i convidats de molt de nivell, però de manera desacomplexada. Hem volgut contar el que passa a les Illes, però sense oblidar que vivim en un món globalitzat i que la ciència no té fronteres. Per això, els presentadors, a l’entradeta de cada programa, sempre faran la mateixa proposta: ‘Això és Balears fa ciència. Ciència i innovació, de les Balears, al món”.

Enric Culat ja fa quinze anys seguits que realitza el programa de ràdio, deu dels quals a IB3 Ràdio, i opina que la ciència “interessa, tota ella i a tothom, sense excepció, i no com un recurs per quedar bé, no com una moda passatgera per demostrar als altres que ‘has’ fet ciència i ja està, sinó per tractar de posar el coneixement científic allà on li correspon, al capdamunt de tot, i per fer de la ciència una manera d’entendre la vida, dignificar-la, convertir-la en una experiència apassionant, una aventura per gaudir-ne, per aprendre i descobrir més coses setmana rere setmana. Basta posar-hi imaginació, il·lusió i fugir del sensacionalisme, la pseudociència i els experiments estrafolaris de científics friquis que fan explotar coses”. Afirma que comparteix els criteris d’IB3 per haver apostat per la divulgació científica feta sempre amb rigor i posar-la, en igualtat de condicions, en espais de prime time, tant a la ràdio com a la televisió. “Em sembla una aposta decidida que agraesc i valor molt; tractarem d’estar a l’altura i no decebre ningú. En tot cas, queda clar que el 2018 serà l’any de la ciència i la innovació a IB3”.

stats