Mèdia 04/12/2013

'The Guardian' defensa la seva actuació davant del Parlament

El director del diari The Guardian , Alan Rusbridger, va testificar ahir davant la Cambra dels Comuns britànica per donar explicacions sobre la publicació del cas d'espionatge protagonitzat per la NSA

à.g.
2 min
Alan Rusbridger captat per les càmeres internes del Parlament.

El director del diari The Guardian , Alan Rusbridger, va testificar ahir davant la Cambra dels Comuns britànica per donar explicacions sobre la publicació del cas d'espionatge protagonitzat per la NSA, que també esquitxa el seu país. La seva compareixença es considera una mesura de pressió contra el diari per haver filtrat les informacions subministrades per Edward Snowden. Amb tot, el periodista va aprofitar les seves intervencions per llançar unes quantes crítiques al govern del Regne Unit per la manera com està encarant els assumptes relatius a la llibertat de premsa.

Les preguntes dels parlamentaris es van adreçar a qüestionar si la informació sensible que ha tingut el diari ha estat sempre protegida de manera que no es pogués filtrar a terceres persones susceptibles de lesionar els interessos del país. Rusbridger va defensar en tot moment els procediments seguits pel diari. També se li va qüestionar si és conscient del mal que pot haver causat o dels noms -de persones vigilades- que es poden haver revelat involuntàriament. Rusbridger va assegurar que ningú se li ha apropat i li ha explicat cap conseqüència negativa concreta objectiva. I va recordar que el diari ha censurat els noms propis en el material que ha publicat. En tot cas, va explicar que, més que comprometre la seguretat nacional, la majoria de material publicat el que fa és donar motius als govern britànic perquè li pugin els colors.

Un dels moments de tensió es va viure quan el laborista Ian Austin li va preguntar si ell es considera en més bona posició que els caps del servei secret a l'hora de decidir què pot ser públic i què no. El periodista va respondre que no s'atorga aquesta posició, però que en la democràcia en què aspira a viure la seguretat nacional no hauria de ser una carta tabú que el govern pot invocar arbitràriament. "El diari seguirà comportant-se amb responsabilitat -va concloure el director del diari-, però no ens deixarem acovardir per la intimidació".

També ahir el diari va publicar una carta oberta remesa per Carl Bernstein, un dels dos periodistes que van publicar el gruix de les informacions del cas Watergate. En la missiva, el reporter considera que l'aparició de Rusbridger davant la Cambra dels Comuns és "un intent per part de les autoritats britàniques de desviar l'atenció de les polítiques del govern i la seva excessiva opacitat cap a l'actuació de la premsa, que ha estat molt admirable i responsable en el cas del Guardian ". El periodista considera que "els periodistes del Regne Unit i els EUA han demostrat des de la Segona Guerra Mundial més responsabilitat a l'hora de manegar informació que afectava la seguretat nacional que no pas els governs que han ocultat informació o han mentit sobre afers que haurien de ser coneguts i debatuts en una societat lliure".

El reporter alerta: "Et criden per testificar just quan els governs de Washington i Londres semblen voler erigir la trinxera més egoista i important contra l'exercici legítim del periodisme que hem vist en dècades".

stats