Publicitat
Publicitat

Sexe i amistat: una mala combinació?

Els experts asseguren que la relació millora si se sap gestionar el nou nivell d’intimitat

A les pel·lícules de Hollywood, les històries de sexe entre amics solen acabar amb un final romàntic. Els protagonistes o bé es casen o bé tanquen el film fent-se un petó d’enamorats mentre comencen a sortir els títols de crèdit. Passa Quan en Harry va trobar la Sally (1989). I també a dues comèdies que, estrenades l’any 2011, tracten l’espinós tema de les relacions sexuals entre amics: Sense compromís, amb Ashton Kutcher i Natalie Portman, i Amics amb dret a alguna cosa més, amb Justin Timberlake i Mila Kunis.

Però a diferència del que passa al cinema, compartir llit amb un amic no sempre resulta una bona idea a la vida real. Molts es desperten l’endemà i, després de mirar de reüll l’amic que dorm al costat, s’enfronten a una sèrie de preguntes: “¿Ha sigut una bona idea?”, “¿Sobreviurà la nostra amistat després d’això?”, “Per què ho he fet?”

Com influeix en la relació

El debat sobre les barreres entre sexe i amistat és un clàssic que omple milers d’anècdotes personals i interminables converses en cafeteries i barres de bar. També ha donat lloc a un bon grapat d’articles, llibres i algun curiós estudi científic.

Una de les investigacions amb més ressò que s’han elaborat sobre el tema és la conduïda pels professors Walid A. Afifi i Sandra L. Faulkner -especialistes en comunicació interpersonal-, duta a terme a la Pennsylvania State University dels Estats Units l’any 2000. L’objectiu de l’estudi era esbrinar la freqüència i l’impacte de les relacions sexuals entre amics que no volien començar una relació sentimental. Per a l’estudi, Afifi i Faulkner van entrevistar 300 estudiants del campus. Un 20% van reconèixer que alguna vegada havien mantingut relacions sexuals amb amics. Dels que sí que se n’havien anat al llit amb amics, un 76% confessaven que el sexe havia enfortit la relació i el 24% restant que l’havia empitjorat o l’havia deixat igual.

Finalment, el 76% de satisfets es dividien en dues meitats: un 50% afirmaven que havien iniciat una relació sentimental amb els seus amics després del sexe, i l’altre 50% asseguraven que simplement eren més bons amics després de l’episodi íntim. Tot plegat, doncs, deixa un panorama força positiu sobre les repercussions del sexe amb amics.

El clàssic estudi d’Afifi i Faulkner va tornar a saltar a la palestra fa uns mesos quan Heidi Reeder, experta en comunicació per la Universitat de Stanford, va citar-lo en un article publicat a la revista americana Psichology Today. “Em va semblar que era un estudi molt interessant. El que ve a dir és que el sexe no espatlla l’amistat si els amics es coneixen bé i estableixen amb franquesa els límits abans d’anar-se’n al llit”, explica a l’ARA Heidi Reeder des dels Estats Units.

L’experta, que ha fet diversos estudis sobre l’amistat entre homes i dones, creu que en aquestes relacions sempre hi ha cert component de desig. “Invariablement hi ha una atracció entre els amics, fins i tot entre els del mateix sexe. El que passa és que aquesta atracció pot ser de diferent tipus: amistosa, romàntica o obertament sexual. És apassionant veure el ventall tan ampli de maneres en què els homes i dones es relacionen”, subratlla amb convicció.

Sexe casual amb consentiment

Un dels llibres que tracten específicament el tema del sexe amb amics és ADR: Amigos con derecho a roce (Vergara), un manual escrit fa tres anys per l’argentina Verónica Malamfant. L’obra ha obtingut un considerable èxit de vendes al seu país i ha inspirat el rodatge d’una websèrie, que tot just ara es comença a emetre a l’Argentina.

Periodista d’investigació i guionista, Malamfant es va cansar d’escriure “sobre la misèria política i la corrupció” que assota l’Argentina i va decidir dedicar-se a explorar l’univers íntim de les relacions humanes. “El llibre es basa en un ampli estudi de camp i en diverses entrevistes que vaig fer l’any 2009. Entre les experiències pròpies i les dels altres, a poc a poc vaig anar construint l’ADN d’aquest tipus de relacions”, explica a l’ARA Verónica Malamfant.

“Crec que pensar que el sexe casual amb amics acaba trencant l’amistat és un clixé que tots repetim sense que ningú no s’aturi a pensar què significa realment -reflexiona Malamfant-. El sexe, si parteix del consentiment mutu i del respecte, mai no arruïna res. És impossible. Aniré més lluny: crec que millora amb la seva màgia tot el que toca”.

Vehement i apassionada, Verónica Malamfant considera que “la repressió intel·lectual que van patir durant anys els nostres pares” és la culpable de l’estigmatització de les relacions íntimes amb amics. “Ara les noves generacions creuen que aquesta pràctica és sana. Fins i tot, mentre em documentava per escriure el llibre, vaig conèixer molts amics d’entre 60 i 70 anys que mantenien relacions sexuals sense voler fer el pas de crear una parella. Em confessaven que, a aquestes altures, no volien tenir els compromisos que implica una relació romàntica”, diu.

Algunes confusions

Malgrat que els estudis i els experts coincideixen a afirmar que el sexe entre amics pot arribar a reforçar els vincles afectius, el problema sempre arriba quan els límits no són gaire clars. La vida real està plena d’històries de sexe entre amics que han acabat en un fracàs rotund.

Un exemple d’això és la protagonitzada per la Laura, de 32 anys, traductora i resident al barri de la Ribera. “Una nit vaig anar a veure un partit de futbol amb un molt bon amic. Recordo que era un pont i la resta de la colla era fora de la ciutat. El nostre equip va perdre i, bé, vam començar a beure”, explica la Laura. I va passar: “L’endemà em vaig aixecar i me’l vaig trobar a l’altre costat del llit. Em van venir records del dia anterior i, no sé per què, em moria de vergonya”.

La Laura i el seu amic van començar a distanciar-se després d’aquella nit fatídica. “A partir de llavors, ja només volíem quedar en grup. El cert és que mai no vam tornar a parlar del fet que havíem tingut sexe i ens vam començar a distanciar”, comenta a l’ARA la Laura. Al final l’amistat va anar morint a poc a poc. “Vam deixar de fer el cafè els dimarts a la tarda, una tradició que teníem des dels 25 anys. Evitàvem mirar-nos al ulls. Ara ja no ens felicitem ni els aniversaris!”, explica la Laura amb cert deix de tristesa.

En preguntar-li sobre les amistats que acaben abruptament després d’una nit de passió, l’experta en comunicació Heidi Reeder respon que, en matèria de relacions interpersonals, no hi ha fórmules matemàtiques absolutes. I que malgrat que sobre el paper el sexe amb amics no vol dir que la relació d’amistat s’hagi de deteriorar, la intimitat sempre activa una sèrie de sentiments i expectatives que poden generar reaccions totalment inesperades.

“Cada persona és un món. El sexe sempre implica un augment de la intimitat i molts cops els que el practiquen no estan preparats per gestionar-la. Això du a inseguretats o a expectatives que, és cert, al final poden arribar a dinamitar la relació”, conclou Reeder.

A l’Argentina dediquen tot un dia al sexe entre amics

A l’Argentina dediquen un dia als “ amigos con derechos ”. La iniciativa va sorgir l’any 2009 d’un grup d’amics de la província de Córdoba, que van pensar que si hi havia un dia al calendari per homenatjar els enamorats, els amics amb qui es manté sexe casual també mereixien un reconeixement. El dia escollit per a la celebració va ser el 19 de juliol. La iniciativa, canalitzada a través de les xarxes socials, va ser un èxit i té un total de 72.578 seguidors al seu perfil de Facebook. Els testimonis que recull la seva pàgina solen destacar els aspectes positius d’aquest tipus de relacions: “Un amic amb drets et fa sentir bé quan tu vols” (Mar CC); “No hi ha res millor que una amiga amb qui pots compartir-ho tot sense rotllos i desfogar-te en tots els sentits. És la relació més sana que hi ha” (Gustragooo); “Un amic amb drets és aquella persona que t’ho dóna tot però, si vol, també t’ho pot prendre tot, de sobte. [...] Un consell, si noteu que els vostres sentiments canvien, alerta roja: esteu entrant en el terreny de l’amor” (Ignacio).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF