Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

Resums anuals incomplets

S'acaba l'any i molts mitjans de comunicació fan balanç resumint el més destacat que ha passat en el seu àmbit informatiu des del mes de gener. Hi ha reculls molt atractius, com l'interactiu multimèdia de l'ARA; no se'l perdin, a resum2013.ara.cat . En aquests resums no hi sol faltar un apartat necrològic, on es recorda algunes personalitats que han mort durant els dotze mesos anteriors. He repassat els dels mitjans generalistes d'aquí i hi he trobat gent de la política, la cultura, l'esport i la faràndula en general. En canvi, cap menció de personatges desapareguts dels camps de la tecnologia, la indústria i la ciència. Una anomalia que es repeteix cada desembre, amb l'excepció del 2011: l'any que va morir Steve Jobs.

Suposo que els meus col·legues que es dediquen a informar sobre ciència i economia també s'hi deuen trobar, però en el meu negociat aquestes omissions em semblen especialment flagrants en una època en què la tecnologia impregna i determina com treballem, comprem, ens entretenim i ens relacionem. Per citar només un parell d'innovadors morts el 2013: les creacions de Douglas Engelbart, que el 1968 ja va imaginar el ratolí d'ordinador, l'hipertext i les pantalles gràfiques, i de Lennard Barber, gràcies al qual els avions actuals poden aterrar amb seguretat a les fosques i en qualsevol condició meteorològica, afecten cada dia la vida de moltes més persones del nostre entorn immediat que, posem per cas, l'admirable lluita de Nelson Mandela, una personalitat present en tots els resums anuals.

Per pal·liar aquestes absències, fa tres anys que dedico el meu article de l'últim dissabte de l'any a l'ARA a recordar uns quants innovadors tecnològics i industrials que ens han deixat. Els convido a revisar aquestes modestes tecnonecrològiques, tot esperant que d'aquí dotze mesos algun dels enginyers que hagin traspassat des d'avui fins aleshores mereixi ser citat en els resums del 2014. Que tinguin una bona entrada d'any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF