Misc 15/04/2014

Els Pulitzer beneeixen les investigacions sobre la NSA

Els premis distingeixen també la redacció del ‘Boston Globe’

i
àlex Gutiérrez
2 min

BarcelonaL’espionatge fet per l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units va ser un dels escàndols de l’any passat, destapat gràcies a la feina periodística de dos diaris: el Guardian i el Washington Post. Els premis Pulitzer ho han volgut reconèixer atorgant-los, ex aequo, el premi en la categoria de servei públic. El Post s’endú, a més, un premi en reportatge explicatiu, per una peça d’Eli Saslow sobre la prevalença dels vals de menjar com a mitjà de subsistència per a molts ciutadans nord-americans.

L’etern rival del Washington Post, el New York Times, aconsegueix també dos premis: el de fotografia d’actualitat (a Tyler Hicks i les seves imatges d’un atac terrorista als grans magatzems Westgate, de Kènia) i el de fotografia de reportatge (a Josh Haner, per un assaig sobre un corredor de la Marató de Boston que va perdre les dues cames). La cursa de la ciutat més gran de Massachusetts ha comportat un premi a tota la redacció del Boston Globe per la cobertura “exhaustiva i empàtica” tant dels atacs amb bombes com de la captura posterior dels sospitosos.

Més enllà dels mitjans consagrats, els Pulitzer fa ja uns quants anys que piquen l’ullet amb algun guardó als nous models periodístics. En un parell d’ocasions s’ha premiat un mitjà ProPublica, un mitjà no comercial, i aquest any el premi de periodisme d’investigació ha recaigut en Chris Hamby, del Center for Public Integrity de Washington, una fundació sense ànim de lucre. El treball guanyador denunciava com alguns advocats i doctors van empescar-se un sistema per evitar haver de pagar indemnitzacions a miners afectats per la malaltia del pulmó negre.

Altres premis atorgats ahir van ser els d’opinió (Stephen Henderson, del Detroit Free Press ) i crítica (Inga Saffron, del Philadelphia Inquirer ). També s’ha premiat els editorialistes del The Oregonian i l’humorista gràfic Kevin Siers. La llista de premiats es completa amb Will Hobson, David Philipps i Jason Szep, en els apartats local, nacional i internacional, respectivament.

Els premis duen el nom de Joseph Pulitzer perquè va ser ell qui, en el seu testament, va disposar que part dels fons es dediquessin a guardonar el periodisme més avançat, el que, com a editor, havia intentat insuflar als seus diaris, el St. Louis Post-Dispatch i el New York World. Mort el 1911, els Pulitzer no van arrencar fins al 1917. En el seu prop d’un segle d’història, el New York Times és el diari que més vegades ha estat reconegut: un total de 114. Però qui té més guardons periodístics, a nivell individual, és la fotoperiodista Carol Guzy, del Wahington Post, que l’ha rebut en quatre ocasions.

stats