MITJANS PÚBLICS
Misc 29/06/2013

PSC, ICV i la CUP demanen la retirada de l'ERO a la Corpo

Duart ofereix menys acomiadaments si hi ha una rebaixa del sou superior al 7,5%

àlex Gutiérrez M.
3 min
LA DEFENSA PREVISIBLE  El president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart, va assegurar ahir sobre l'ERO de la CCMA que no els ha quedat "cap altra opció que l'última de les opcions". L'acompanyava en la compareixença Eugeni Sallent, director de TV3.

Barcelona.Vasos comunicants: si es volen estalviar acomiadaments a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), els treballadors hauran de transigir amb una reducció de sou més gran que el 7,5% que hi ha plantejat. Ahir compareixien representants dels treballadors i dirigents de l'ens en comissió de control parlamentària. Ho feien per separat, la viva imatge d'un diàleg que ha estat inexistent durant els últims mesos, però que la presentació de l'ERO enfoca, ja que marca un període de 30 dies de negociació. "No ens ha quedat cap altra opció que l'ERO -deia Brauli Duart, president de la Corporació-. Hauria preferit no haver-hi d'arribar".

Minuts abans, els representants dels treballadors -que també havien estat convocats pel Parlament- es lamentaven que, al seu parer, l'ERO no havia estat l'última opció, com ha repetit insistentment Duart durant tot el procés, sinó la primera i única. "L'ERO és una estafa -denunciava Núria Amat, del comitè d'empresa de TV3-. És una decisió política que en aquesta casa [referint-se al Parlament] compta amb el suport del Partit Popular". Amat també es va queixar de l'absència de Duart i els directors dels mitjans (Fèlix Riera per Catalunya Ràdio, Eugeni Sallent per TV3) durant les converses d'aquests mesos: "No han comparegut a cap de les nou reunions de negociació de conveni".

Els partits polítics van aprofitar la comissió de control per fixar el seu posicionament en aquest tema. El PSC, ICV i la CUP van demanar la retirada de l'ERO. En el cas d'ICV, la diputada Marta Ribas va tenir paraules dures contra Duart: "Ha fet vostè una mala gestió. Una negociació nefasta amb els treballadors i una mala gestió política, perquè al consell de govern no ha recollit cap altre suport que els mateixos consellers de convergència. [...] O té mala fe, o incapacitat, i no sé què és pitjor. Està fent de corretja de transmissió directa, i sense dir ni piu de les ordres que li vénen de més amunt". La diputada va demanar: "Rectifiqui o dimiteixi".

ERC estava en aquest debat en una posició incòmoda, atrapada entre l'espasa de donar suport als treballadors dels mitjans públics i la paret de ser el soci de CiU al Govern. El seu diputat, Sergi Sebrià, va declarar: "Si en algun lloc estem realment lluny de CiU és amb el tema de la Corporació. Intentarem dur-ho a una via diferent de la que som ara". Esquerra ha demanat reiterades vegades que el Govern augmenti la dotació de 225 milions que té prevista per a la CCMA.

Els partits de la bancada esquerra van lamentar que les retallades incideixin especialment en els programes culturals.

200 persones fora de conveni

PP i Ciutadans, per la seva banda, van parlar més sobre si la Corporació havia de ser una estructura d'estat -hi estan en contra, òbviament- i CiU va apel·lar en tot moment al diàleg i va apuntalar la gestió de l'equip de Duart recordant que són mesures que cal prendre per la duresa de la situació econòmica. I va recordar que el seu partit no vol desmantellar l'ens: "CiU la va crear, la va concebre com a eina de normalització lingüística i eina de servei públic, i això és el que vol continuar fent", es va defensar Albert Batalla.

Part de la polèmica va girar a l'entorn de l'anomenat "núvol", un terme que engloba els 200 professionals que, segons càlculs del comitè d'empresa, estan fora de conveni, amb sous decidits a dit i un cost d'uns 20 milions d'euros anuals. Aquest núvol metafòric era destinació d'alguns quadres directius que, quan deixaven la responsabilitat que tenien encomanada, seguien cobrant el sou antic. Duart va negar que hi hagués algú encara en aquesta situació i va desvelar que algunes de les persones que han perdut aquests complements han denunciat laboralment l'empresa. El president de la Corporació va recordar també que el 2010 van sortir de la CCMA 121 professionals, sense que hi hagués cap debat com el que l'ERO ha generat. "I estem parlant d'una època en què hi havia 453 milions per a la Corporació, no ara que en tenim 288".

Com que les preguntes es van plantejar de manera agrupada, no totes les qüestions van quedar respostes. Una de les que va quedar en l'aire, tot i que va ser formulada més d'un cop, és el cost que tindrà aquest ERO i com es pensa finançar.

stats