Publicitat
Publicitat

Mariah Carey torna a actuar per a un dictador africà

L'ONG Human Rights Watch ha assenyalat Mariah Carey per haver actuat dilluns passat en un acte organitzat per la família de José Eduardo dos Santos, el dictador que governa Angola des del 1979. Segons aquesta entitat, la cantant novaiorquesa va cobrar un milió de dòlars (uns 730.000 euros) per cantar en una gala benèfica destinada a recaptar diners per a la Creu Roja del país africà i que estava patrocinada per Unitel, una empresa de telefonia. Aquesta companyia és propietat d'Isabel dos Santos, la filla del dictador, que és també la presidenta de la Creu Roja d'Angola. Per això, tot i que la gala va permetre recaptar, segons l'agència de notícies oficial del país, uns 50.000 euros, Human Rights Watch ha denunciat la predisposició de la cantant a acceptar diners d'un dictador.

"Fa cinc anys ja va actuar per a la família del desaparegut dictador de Líbia Muammar al-Gaddafi", ha recordat l'organització. L'any 2011, quan aquest fet va sortir a la llum, Carey va assegurar que se sentia "avergonyida" d'haver cobrat un milió de dòlars a canvi del seu acte privat per als Gaddafi, i va al·legar que havia estat "innocent" i que no era "conscient" de qui li pagava. "És una lliçó de la qual tots els artistes hauríem d'aprendre. Hem de ser més responsables de qui contracta els nostres serveis", va reflexionar llavors.

Malgrat aquestes paraules, ara la cantant ha reincidit, per la qual cosa Human Rights Watch insisteix: "Sembla que Mariah Carey no es conforma amb els diners d'un dictador, i aquesta vegada ha obtingut un milió de dòlars més".

El president de l'entitat, Thor Halvorssen, ha criticat que la cantant hagi passat "dels espectacles privats a les mostres públiques de suport i credibilitat per a un dels màxims responsables de violacions de drets humans a l'Àfrica i d'un dels tirans més corruptes del món". La filla de Dos Santos, coneguda com la princesa, és la setena persona -i la primera dona- més rica de l'Àfrica, amb una fortuna de més de 2.000 milions d'euros, segons els càlculs de la revista Forbes. La major part dels ciutadans d'Angola viuen amb menys de dos dòlars al dia.

"És el trist espectacle d'una artista internacional comprada per un estat policial despietat per entretenir i blanquejar la cleptocràcia d'un pare i una filla que han acumulat una fortuna a través de les males pràctiques", resumeix Halvorssen en un comunicat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF