COMUNICACIÓ
Mèdia 25/11/2017

L’SPIB avança cap a la reactivació

El sindicat de periodistes tria en assemblea una gestora per pilotar la transició cap a una nova junta

Carmen Buades
3 min
ASSEMBLEA  Al voltant de 60 persones varen assistir a la trobada, al centre Flassaders.

PalmaEl sindicat de periodistes de les Balears (SPIB) es reactiva. Després d’aproximadament dos anys en què l’organització s’ha trobat a prop de la desaparició, al voltant de 60 professionals de la comunicació varen decidir ahir en assemblea el nomenament d’una gestora que té l’objectiu de “començar de zero en molts d’aspectes” per rellançar el sindicat i enfortir-lo davant una realitat en la qual predomina la precarietat laboral, sobretot després de la crisi i de la creació de nous formats que han anat en detriment dels drets de les plantilles.

La situació dels falsos autònoms, els retards en els pagaments de col·laboracions i la congelació de salaris són algunes de les principals crítiques de la candidatura que es va presentar per formar la gestora i que va tenir el suport per assentiment de l’assemblea.

El seus impulsors varen defensar la necessitat de tenir un sindicat combatiu “en un sector que ha generalitzat la precarietat”, i varen recordar que “si som capaços de denunciar les condicions laborals d’altres sectors, hem de poder mirar cap a nosaltres”.

Diagnosi

L’objectiu de la gestora constituïda ahir és utilitzar els propers sis mesos per reorganitzar l’SPIB i preparar una enquesta per a tota la professió que permeti fer una diagnosi del sector a les Balears. A més, la intenció és que tant l’enquesta com la feina del sindicat arribin “a totes les persones que treballen a o per a un mitjà de comunicació”, ja sigui públic o privat, i, per tant, que inclogui el personal de fotografia, producció, edició, disseny, càmeres... Després, es convocaria un altre congrés, que permetrà elegir una nova junta.

Durant l’assemblea, el secretari general sortint, Toni Gomila, va donar compte de la situació econòmica i d’afiliació en què es troba el sindica i va assegurar que “ara és el moment de crear nous comitès d’empresa” i d’impulsar “la lluita col·lectiva”, perquè “en la nostra professió no hi ha hagut recuperació econòmica, sinó que som en una altra realita,t perquè no només no es creen llocs de feina: encara se’n destrueixen”.

De fet, una de les membres de la nova gestora va exemplificar la situació de la precarietat en la professió recordant que molts fotògrafs cobren en els diaris de les Balears al voltant de quatre euros bruts per cada fotografia publicada, mentre que diaris alemanys com el Bild en paguen 100.

A l’assemblea, hi va assistir també Jaime Bueno, advocat de l’SPIB, qui va advertir dels nous fronts de lluita sindical, com la flexibilització laboral i de la “connivència” dels tribunals amb les reformes laborals que ho permeten. Kiko Ràfols, del Sindicat de Periodistes de Catalunya, va animar els assistents a “lluitar pel dret a la informació de la ciutadania i per la qualitat de la informació” que elaboram els periodistes. De fet, aquesta va ser una de les idees repetides pels impulsors de la nova gestora: “El periodisme és millor com millors condicions laborals tenen les persones que s’hi dediquen”.

La nova gestora està formada per 16 persones, que es distribuiran les tasques de reorganització i inclou representants de gairebé tots els mitjans de comunicació que hi ha a les Balears. Aquests periodistes són Agnès Antich, Tomás Andújar, Neus Benítez, Maria Amengual, Urko Urbieta, Lucía Bohórquez, Guillem Bosch, Carmen Morales, Benjamín Palau, Nekane Domblás, Víctor Malagón, Maitane Moreno, Miquel Ramis, Blanca Pou, Juanjo Sunyer i Olivia Navarro.

També es va constituir un comitè de garanties que acompanyarà el procés i que està format per quatre periodistes més.

stats