RÀDIO I TELEVISIÓ ESPANYOLA

L’‘Informatiu Balear’ es muda al carrer Aragó

L’edifici de General Riera, del Consell de Mallorca, serà la seu de l’Agència de Disciplina Urbanística

Fa més de quatre anys que se’n parla, des que l’ens públic espanyol va adquirir una segona planta del número 26 del carrer Aragó, des d’on actualment emet la Ràdio Nacional de les Balears. I finalment, després d’obres i reformes, que s’han allargat més del compte, l’equip de l’ Informatiu Balear també es trasllada.

El dilluns 29 de gener el telenotícies ja estrenarà plató a la nova seu. I ho fa com a conseqüència d’un procés de modernització i unificiació que Televisió Espanyola està duent a terme a tots els centres territorials de l’Estat.

En el cas de les Balears, s’uneixen la plantilla de la ràdio amb la de la televisió. Es deplaçaran 35 dels treballadors a un espai que, reconeixen, serà més petit, però la part positiva és que la redacció estarà junta. S’integra així tota la plantilla dins un mateix espai amb la intenció, segons l’ens públic, d’afavorir sinergies: no tant amb la intenció que els redactors de televisió facin feina també per a la ràdio o a la inversa, sinó perquè la plantilla sigui més polivalent i el material s’aprofiti millor.

D’altra banda, l’edifici del centre territorial del carrer General Riera, que és propietat del Consell de Mallorca, es buidarà, s’hi faran reformes i serà la nova seu de l’Agència de Disciplina Urbanística.

La història de la televisió

L’ Informatiu Balear s’emet des de l’any 1979. Al començament totes les imatges es gravaven en format cinematogràfic i s’enviaven des de la primera seu, al passeig de Mallorca, a Madrid. El telenotícies es feia en un plató de Torrespaña.

No va ser fins al 1983 que el plató de l’ Informatiu Balear es va insta·lar a Palma, a la seu que ha perdurat fins ara, la ubicada al carrer General Riera.

El que també es muda és l’arxiu físic de l’ Informatiu Balear. Unes sis mil cintes, amb devers dotze mil hores enregistrades, segons dades de 2015 que no s’han actualitzat, s’han traslladat a la seu central de Televisió Espanyola per ser digitalitzades. És un procés que s’està duent a terme a totes les autonomies, en sintonia amb el canvi d’imatge que s’inicià també amb els platós dels centres territorials.

Els centres territorials de l’ens públic arrosseguen encara una tecnologia molt antiga i analògica, per aquest motiu s’ha encetat un procés de digitalització que s’espera que conclogui el proper 1 d’abril. Una vegada estigui digitalitzat, es tindrà el mateix accés a l’arxiu, però ja no a les cintes.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF