Publicitat
Publicitat

Esperant el comiat d''Aída'

Telecinco acaba amb la comèdia més llarga de la televisió espanyola després de vuit anys en antena

L'haurien pogut deixar morir sola però han optat per acabar amb ella. Ha arribat el final d' Aída , la comèdia setmanal que més ha durat de la televisió espanyola. Telecinco anunciava fa unes setmanes que el gener del 2014 s'emetrà l'últim capítol de la ficció i que l'últim episodi serà "un gran final a l'altura" de tota la sèrie. Sense entrar en gaires detalls, un comunicat de Mediaset i de la productora que s'encarrega de la sèrie, Globomedia, deia que ja estan treballant per donar un final digne al que va néixer com un spin-off de 7 vidas .

Tot i que no n'exposen els motius, és molt possible que la davallada d'audiència que ha patit en els últims anys hagi estat la clau per prendre aquesta decisió. Tot i que les temporades es movien en mitjanes d'audiència superiors al 15% de share -unes xifres gens menyspreables en els temps que corren-, sembla que Telecinco no n'hauria tingut prou en un prime time tan competitiu com és el de diumenge. En el mateix document en què confirmaven la supressió de la sèrie, ja advertien que estaven treballant en una de nova, també comèdia, que s'afegirà a la programació de la cadena. No obstant, no precisaven si seria en diumenge.

No seria estrany que Telecinco s'hagués decidit a fer una ficció més barata -amb menys actors, que cobrin menys- que pugui aconseguir uns resultats semblants als que té ara Aída . De fet, una estructura com la de la sèrie que va fundar Carmen Machi, amb cares molt conegudes que pugen el caixet temporada rere temporada, tindria sentit econòmic si seguissin aconseguint shares propers al 30% de les primeres cinc temporades, però no per quedar-se en nivells d'audiència comuns. En tot cas, el capítol final de la sèrie es preveu apoteòsic.

Les quinieles sobre el desenllaç

De moment, els seguidors de la sèrie ja han començat a fer les seves apostes per al capítol que s'emetrà el 26 de gener. Algunes de les hipòtesis que més fort sonen és una possible boda entre el Luisma i la Paz -personatges presents des de l'origen interpretats per Paco León i Melani Olivares respectivament-. Els fans de la sèrie també preveuen una tornada de la Lore i, fins i tot, de l'Aída, que podrien tornar a aparèixer a la sèrie a propòsit del casament entre l'exprostituta i l'extoxicòman. Els personatges de Machi i d'Ana María Polvorosa -Lore- han deixat la sèrie en diferents moments, però ningú descarta que puguin treure el cap en l'últim episodi, ja que són dels més emblemàtics, al costat dels de l'Eugenia, el Jonathan i el Fidel.

A tots els actors esmentats, s'hi sumen en aquesta ficció tan coral les interpretacions de Mariano Peña -Mauricio-, Pepe Viyuela -Chema-, Miren Ibarguren -Soraya-, David Castillo -Jonathan-, Eduardo Casanova -Fidel-, Marisol Ayuso -Eugenia, la Bim, Bam, Bum-, Pepa Rus -Macu- i Canco Rodríguez -Barajas-. Gairebé tots han interpretat durant tota la sèrie cada diumenge la societat semimarginal d'un fictici barri obrer anomenat Esperanza Sur.

Tot i això, els personatges no han estat sols per aconseguir superar els dos-cents capítols, cosa que l'ha fet la sèrie més llarga de la història espanyola. La producció ha comptat amb molts cameos, que com no podia ser d'una altra manera a Telecinco, han sigut de periodistes i personatges de la cadena que en aquells moments necessitaven autobombo.

La llista de premis que ha rebut aquesta sèrie és encara més llarga que la de cameos. Al llarg d'aquests vuit anys, Aída ha obtingut fins a 25 premis destacables. Cinc Ondas, quatre TP, quatre Fotogramas, cinc premis de l'Acadèmia de la Televisió, cinc de la Unió d'Actors i un Protagonistas són els més rellevants.

L'estrany cas d''Aída'  ha captivat l'audiència en tots els moments 

La sèrie Aída va començar el 2005 amb una acceptació enorme. La primera temporada va assolir quotes de pantalla superiors al 30%, unes dades que demostraven el monstre que s'havia creat inesperadament a través de la senyora de fer feines del bar CasiQueNo, el punt de trobada dels protagonistes de la sèrie de Telecinco 7 vidas . D'aquella ficció que imitava la nord-americana Friends en va acabar sortint el primer spin-off de la televisió espanyola, que durant més de vuit anys ha sobreviscut a moments en què molts n'advertien una mort imminent. Per exemple, l'empresonament del personatge de Carmen Machi va suposar un moment crític que es va superar. De fet, Machi va tornar i l'audiència no va créixer desorbitadament. Després va tornar a deixar la sèrie i el share no es va enfonsar. Aída , sense Aída, va mantenir la seva legió de seguidors, que li han donat quotes dignes fins a l'últim moment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF