Misc 04/04/2014

Empar Moliner i Ferran Torrent,de ‘road movie’ pel 33

Dilluns s’estrena ‘Cosins germans’, sobre el que uneix catalans i valencians

i
àlex Gutiérrez
2 min

Barcelona“Hem treballat sense guió”, desvela Ferran Torrent. “Cosa evident, Ferran, cosa evident. No cal que ho expliquis, això!”, li etziba Empar Moliner. L’orxateria Tío Ché, a la rambla del Poble Nou, acull la presentació del nou programa Cosins germans, que agermana (o acosina) tots dos escriptors i que s’estrena aquest dilluns, a les 22.10 h, al 33. Un descapotable els duu, al llarg d’onze capítols més un de resum, amunt i avall de Catalunya i el País Valencià: com en totes les road movies, el viatge físic acompanya el viatge interior, en aquest cas el del descobriment de tot allò que uneix -o separa- els cosins catalans dels valencians (i, en un dels capítols, la parentela illenca).

Cada capítol s’estructura a partir d’un repte, que ocupa tres dies. La primera jornada consisteix a desplaçar-se fins a la ubicació escollida per un dels dos membres de la parella. Durant el segon dia, l’altre ha de proposar un indret equivalent al primer, però de la seva terra. El tercer dia es dedica a explorar aquesta contraproposta.

Així, Torrent i Moliner comparen arrossos, assisteixen a un concurs de pilota valenciana (i un de gossos d’atura), visiten les zones vinícoles del Priorat i els Aforins o vibren amb els castellers i la muixeranga. L’humor trena totes les visites. Hi ha algunes paraulotes, però menys de les que es podrien esperar, tenint en compte la tirada de tots dos a deixar-ne anar. “Només ens deixaven dir tres paraulotes per capítol, per allò que és TV3 -detalla Moliner-, així que les hi cedia a ell”. I l’absència de guió era una decisió presa basant-se en l’amistat que tots dos autors mantenien ja prèviament. “Ja érem amics i ens portàvem bé -explica Moliner-, i els escriptors que respectem, els respectem junts”.

Per Torrent, el programa serveix també com a reflexió sobre el centre i la perifèria: “Vosaltres sou la perifèria de Madrid o d’Espanya, però és que nosaltres som la perifèria de la perifèria”. Moliner constatava que hi ha un desconeixement mutu important: “Valencians i catalans estem molt a prop i estem molt lluny. Coneixia molt poques coses de casa seva i ell de casa nostra. Però també m’he sorprès de fer la guiri per Catalunya. M’he admirat”.

Ferran Torrent (Sedaví, 1951) és escriptor i periodista. Entre els seus llibres més populars hi ha Gràcies per la propina, Un negre amb un saxo i Societat limitada. Ha col·laborat en diversos mitjans, inclòs l’ARA. Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) ha escrit, entre altres llibres, T’estimo si he begut, Desitja guardar els canvis? i La col·laboradora. És també articulista de la contraportada de l’ARA.

També un llibre

L’estrena del programa coincideix amb l’edició d’un llibre del mateix nom. Són 160 pàgines que resumeixen aquest viatge de Torrent i Moliner, a partir de textos, fotografies, propostes d’activitats, receptes de cuina i perfils de personatges. Josep Gregori, editor de Bromera, explicava: “No es pot estimar allò que no es coneix. Ens hem de conèixer més”.

stats