Misc 25/08/2013

La Caixa pagarà 180.000 euros per mantenir la infanta a Suïssa

Albert Castellví Roca
2 min

BarcelonaLa vida a Ginebra no és barata, i portar quatre fills a l'École Internationale d'aquesta ciutat suïssa, un dels centres educatius més prestigiosos del món, costa una bona pila de diners. Per a la infanta Cristina, però, això no serà cap preocupació. Segons publicava ahir el diari El Mundo , La Caixa sufragarà a la seva empleada -com fa, segons el diari, amb tots els seus treballadors a l'estranger- el 100% del cost de l'escolarització dels seus quatre fills, Joan, Pau, Miquel i Irene, i el lloguer d'una casa per a tots cinc.

La web de l'escola detalla que per als tres nois, que cursaran respectivament novè, vuitè i setè, el preu del curs és de 29.215 francs suïssos (23.700 euros), i per la nena, que farà quart, la infanta haurà de pagar 24.930 francs (20.200 euros). A això cal sumar-hi diverses taxes que pugen a 6.500 francs (5.300 euros) per alumne -només el primer any-, de manera que el cost total d'aquest primer curs, que comença el 2 de setembre, obligarà La Caixa a abonar uns 112.500 euros.

A aquesta quantitat caldrà afegir-hi encara el cost d'una casa al barri de Florissant, on la infanta té previst instal·lar-se. El Mundo assegura que en aquesta zona "un pis de 200 metres quadrats amb quatre habitacions, terrassa i garatge arriba a costar un mínim de 5.000 euros al mes", per la qual cosa La Caixa hauria de pagar per aquest concepte, com a mínim, 60.000 euros anuals. En total, doncs, l'entitat desembutxacarà prop de 180.000 euros cada any -fins a un màxim de cinc- per enviar la infanta a Suïssa, que se sumaran als 320.000 que, segons el diari, la filla del rei cobrava l'any 2010. Tot i així, el rotatiu no descarta que se li apugi el sou com a compensació pel trasllat a l'estranger.

300.000 euros en seguretat

Però no només els balanços de La Caixa notaran l'impacte del trasllat de Cristina de Borbó a Ginebra. Els pressupostos de l'Estat també en patiran les conseqüències, ja que la seguretat de la filla del rei seguirà depenent de l'Estat, en coordinació amb l'ambaixada espanyola i la policia suïssa. El Mundo recorda que durant els cinc anys que ella i el seu marit, Iñaki Urdangarin, van viure a Washington disposaven d'un "servei permanent de sis policies que s'alternaven cada vuit hores" per la vigilància de la família. Cadascun d'aquests agents cobrava, segons els càlculs del diari, uns 50.000 euros anuals, de manera que si es reprodueix aquest mateix dispositiu l'Estat haurà de destinar 300.000 euros cada any a garantir la seguretat de la duquessa de Palma i els seus quatre fills. El rotatiu adverteix, però, que aquesta quantitat inclou únicament el sou dels policies, i que s'hi ha d'afegir el cost de les dietes, dels vols i del lloguer de l'habitatge on s'instal·larà l'equip de seguretat.

El trasllat de la infanta a Ginebra respon a la proposta que li va fer la Fundació La Caixa perquè s'encarregués de coordinar els programes de col·laboració de l'entitat amb diverses agències de l'ONU que tenen la seu en aquella ciutat. A ningú se li escapa, però, que l'oferta li va arribar en un moment especialment delicat, amb el seu marit encausat pel cas Nóos i ella pendent de la decisió final del jutge sobre la seva imputació. L'estada a Suïssa li permetrà distanciar-se d'Urdangarin, que de moment continuarà vivint a Barcelona. Els rumors de divorci segueixen planant sobre la parella.

stats