Publicitat
Publicitat

Operació Sant Jordi de l’ARA: un interactiu i suplements especials

Sant Jordi és el dia de llegir i estimar. L’ARA ho ha tingut en compte des de la primera diada que va viure, la del 2011. Tres anys després, el diari prepara dos suplements especials per als pròxims dies: un diari d’autor i un desplegament especial els dies previs i posteriors a Sant Jordi. El primer suplement serà l’Ara Llegim del dissabte 19 d’abril. La secció de Cultura ha preparat setze pàgines amb els 100 títols essencials d’aquest 2014 i 75 recomanacions més. Setze llibreries avalen un dels títols de cadascuna de les seccions proposades.

Un homenatge a Shakespeare

El 23 d’abril farà 450 anys del naixement d’un dels dramaturgs més importants de la història, William Shakespeare. A l’ARA no li ha passat per alt l’efemèride i li dedica un suplement exhaustiu de 80 pàgines. L’anàlisi del llegat de l’autor anglès arrencarà amb els motius essencials per llegir-ne l’obra a càrrec de Salvador Oliva, traductor de tota la seva obra al català. A banda de repassar el context històric en què van créixer les seves peces teatrals i de dibuixar un arbre genealògic amb els reis de l’època, el suplement també analitzarà alguns dels muntatges shakespearians més destacats dels últims anys; es fixarà en la presència del dramaturg en la música, el cinema i el còmic; parlarà dels actors que n’han interpretat els papers més importants; farà una panoràmica de les edicions disponibles actualment en català i castellà; repassarà els principals traductors a la nostra llengua -de Morera i Galícia a Josep Maria de Sagarra, de Salvador Oliva a Joan Sellent-, i també dedicarà un espai als sonets, comentats per Txema Martínez Inglés, l’últim traductor que se n’ha ocupat.

El mateix dia 23 es farà un diari d’autor, en el qual una cinquantena d’escriptors ocuparan el lloc dels periodistes i dedicaran cròniques, reportatges, retrats i articles d’opinió a comentar algun tema d’actualitat. Entre els autors confirmats hi ha Màrius Serra, Marta Rojals, Enrique Vila-Matas, Imma Monsó, Josep Maria Espinàs, Jordi Galceran, Fernando Trías de Bes i Lucía Extebarria. Els dies previs i posteriors a Sant Jordi l’ARA dedicarà reportatges especials, cròniques d’ambient i articles d’opinió sobre tots els punts imprescindibles de la diada.

L’interactiu d’aquest Sant Jordi

A més, l’ARA acaba d’estrenar un joc amb els lectors del diari per buscar i remenar entre les principals novetats d’aquest any, seguint diversos itineraris i saltant de llibre en llibre. Els 100 títols escollits basculen dins un gran núvol en moviment. Clicant sobre cadascun d’ells se’n pot veure l’autor, la sinopsi, la coberta, el nombre de pàgines i el preu. Tots els títols es poden compartir per Twitter i Facebook.

Cada obra estarà connectades amb d’altres, i aquestes connexions es poden veure passant el cursor per damunt dels títols sense clicar-hi. És així com, movent el ratolí, van apareixent constel·lacions de llibres. L’altra via per descobrir nous títols per a un mateix o per regalar és El Recomanador. Només cal contestar les quatre preguntes que apareixen a la pantalla i deixar-se aconsellar: responent-hi es pot trobar la lectura ideal d’aquest Sant Jordi.

Els llibres que ens fan grans