08/06/2013

Groucho

2 min

El més graciós dels germans Marx va ser batejat amb el nom de Julius Henry, però tothom, tota la vida, li va dir Groucho. En anglès grouchy vol dir remugaire, malhumorat, així que podem deduir que a cals Marx consideraven que Julius no era el més simpàtic de la colla.

Com Julius Marx, hi ha molta gent que es reconeix en un nom que no és el que figura en el seu carnet d'identitat. En repassarem uns quants, començant pels altres germans Marx. El més gran, Leonard, anava tot el dia darrere de les noies, així que aviat va ser conegut com a Chico (per chick , noia en anglès col·loquial). El segon va ser batejat amb el nom d'Adolph, tot i que, no se sap per quin motiu, familiarment sempre li van dir Arthur. Sempre… fins que va començar a tocar l'arpa i aviat li va caure el sobrenom de Harpo. Després de Julius va néixer Milton, que era tossut i duia sempre botes de goma, tant si plovia com si no. Va ser Gummo. I llavors hi ha el petit, Herbert, que ningú sap explicar per què li van dir tota la vida Zeppo.

Els germans Marx eren molt de la broma, com la família Ruiz Picasso, amb un humor més andalús: a una germana del pintor del Guernica , Lola, li deien la terremotica perquè va néixer quan Màlaga encara tremolava pel terratrèmol del 1884 (es veu que la nena era prou moguda per donar sentit a l'apel·latiu).

Més persones conegudes que van identificar-se amb un nom que no era oficialment el seu: Martin Luther King va ser batejat com a Michael. Quan només tenia cinc anys, durant un viatge a Europa, el seu pare -amb qui compartia el nom- va quedar enlluernat pels pensaments del líder protestant alemany Martí Luter. I el senyor King va decidir canviar-se el nom i canviar, de passada, el del seu fill, sense saber aleshores que el vailet acabaria sent també un líder mundialment conegut. I una dona, la que va inspirar més creadors al París de començaments del segle XX, es deia Olga Maria Godebska, però arreu i per sempre va ser coneguda amb el nom de Misia. El sobrenom més original que conec és d'un que en néixer va pesar 3,140 kg. Li diuen Pi.

stats