Misc 17/06/2013

Dia de vaga a Turquia després d'una nit amb més de 500 detinguts

Els manifestants es van enfrontar a les forces de l'ordre fins a altes hores de la matinada

Efe
2 min

IstanbulEls enfrontaments entre manifestants i la policia a diverses ciutats de Turquia han acabat la nit passada amb més de 500 persones detingudes, mentre diversos sindicats han convocat aquest dilluns vagues contra el govern.

A Istanbul, Ankara i altres ciutats del país, els manifestants es van enfrontar a les forces de l'ordre fins a altes hores de la matinada, informa la premsa local.

Segons el Col·legi d'Advocats d'Istanbul, només a la metròpoli del Bòsfor unes 390 persones van ser detingudes, mentre que a la capital la policia va arrestar 150 persones, assegura la versió electrònica del diari 'Hürriyet'.

Segons afegeix el portal opositor de notícies Sendika, policies vestits de paisà van participar a Ankara en la repressió amb gasos lacrimògens i canons d'aigua a pressió i van deixar almenys vuit persones ferides. A Istanbul, els detinguts, entre els quals hi ha un ciutadà britànic i diversos periodista turcs, van ser traslladats a la plaça de Taksim i tancats en autobusos de la policia, assegura 'Hürriyet'.

L'organització de drets humans Amnistia Internacional ha instat el govern turc que posi fi a la incomunicació dels detinguts i els permeti contactar amb els seus advocats.

També en altres ciutats del país hi va haver violents enfrontaments, com a Adana, al sud del país, on desenes de persones van resultar ferides i almenys dues van ser detingudes, indica el portal de notícies Sendika.

Per avui, els principals sindicats del país, com el de funcionaris públics KESK o el col·legi de metges i la unió d'enginyers, preparen un dia de vagues que paralitzaran part de la vida pública del país.

Un líder de KESK, citat per 'Hürriyet', ha assenyalat que l'objectiu és que "centenars de milers de persones" participin en aquesta aturada laboral, en protesta contra les violentes intervencions de la policia turca.

La vaga es produeix un dia després de la multitudinària marxa de seguidors del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, a Istanbul, on desenes de milers de persones van expressar el seu suport al govern de l'islamista Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP).

L'onada de protestes que sacseja Turquia des de fa més de dues setmanes té els seus orígens en el violent desallotjament d'una acampada pacífica contra la destrucció del parc Gezi, al centre d'Istanbul.

Des de llavors, almenys quatre persones han mort a tot el país en incidents relacionats amb les protestes, mentre que milers de manifestants han resultat ferits i detinguts.

stats