Publicitat
Publicitat

Xile desactiva l'alerta per tsunami i confirma 6 morts pel terratrèmol de 8,2 graus

S'havien evacuat més de 900.000 persones al litoral del nord-oest del país. La presidenta Bachelet ha decretat zona catastròfica i ha ordenat als militars que assumeixin el control de l'ordre públic

Un terratrèmol de 8,2 graus a l'escala de Richter ha deixat almenys sis morts aquesta matinada a Xile. El sisme ha afectat les regions d'Arica i Parinacota, a l'extrem nord del país, prop de la frontera amb el Perú i Bolívia.

Les víctimes són quatre homes i dues dones, i les causes de la mort han estat atacs cardíacs, caigudes i aixafament, segons ha dit el ministre de l'Interior, Rodrigo Peñailillo, durant una compareixença davant els mitjans de comunicació.

Els equips d'emergència busquen si hi ha més víctimes. També s'estan avaluant els desperfectes que ha provocat el terratrèmol. S'han registrat almenys vint rèpliques, la majoria per damunt dels 5 graus. El terratrèmol s'ha registrat a les 20.47 del vespre hora local.

Els mitjans locals han informat de la destrucció d'alguns habitatges fets amb tova. També de camins tallats, amb esquerdes i d'alguns despreniments de roques que han obstruït algunes autopistes.

La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, ha decretat zona de catàstrofe i ha ordenat als militars que assumeixin el control de l'ordre públic per evitar saquejos. Quan s'ha despertat el dia, però, l'Oficina Nacional d'Emergència (Onemi) ha desactivat l'alerta per tsunami.

A poc a poc, les 900.000 persones que s'han evacuat a la costa nord-oest per alerta de tsunami estan tornant a casa seva. El govern ha informat que l'evacuació ha estat ordenada però les televisions locals han mostrat escenes de caos de trànsit a les ciutats de Iquique i Arica. Milers de persones han agafat el cotxe per fugir a les zones més altes de la ciutat. La població encara recorda el tràgic terratrèmol del 27 de febrer del 2010, quan les autoritats no van alertar la població del tsunami posterior.

Tot i que l'alerta inicial ha inclòs en principi tot el litoral, s'ha decidit aixecar-la a l'extrem sud del país, des de Puerto Chacabuco, a la regió austral d'Aysén, fins a l'Antàrtica, perquè no hi havia risc per a la població.

S'escapen 300 preses

L'alerta ha obligat a evacuar onze hospitals i a suspendre el transport de passatgers pel litoral xilè. Les escoles de les regions afectades tampoc han obert. Les centrals elèctriques de Tarapacá, Mejillones i Antofagasta han suspès el subministrament durant la nit, i la meitat de la ciutat d'Ària, a la frontera amb el Perú, es troba sense subministrament elèctric.

A banda dels morts, l'incident més greu ha passat a la presó d'Iquique, on més de 300 recluses han aprofitat la confusió i la destrucció causada pel terratrèmol per fugir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF