GUERRA CONTRA DAMASC
Misc 06/06/2013

El règim sirià recupera l'estratègica ciutat de Qusair

Les forces d'Al-Assad podran connectar ara la capital amb el feu alauita del nord-oest

Anne Barnard
3 min

The New York Times / BeirutLes forces del govern sirià i la guerrilla de Hezbol·lah van obtenir ahir el control de Qusair, una de les ciutats estratègiques en el conflicte. La captura representa una derrota dolorosa per als rebels sense munició, i dóna un nou impuls als homes del president Al-Assad, que probablement frenarà encara més la perspectiva d'obrir les negociacions de pau que es volen celebrar a Ginebra.

Els mitjans oficials del règim van emetre imatges de les forces governamentals hissant banderes oficials en edificis destrossats mentre els rebels abandonaven la ciutat.

Els insurgents, que havien controlat la ciutat durant l'últim any, han lluitat durant més de dues setmanes -molt més de l'esperat- contra una força molt superior, i tot i així van aconseguir causar baixes entre els combatents veterans de Hezbol·lah, molts dels quals van ser enterrats al Líban. Però la situació a l'interior de Qusair era desesperada. La munició s'acabava i els reforços rebels no van ser capaços de penetrar el cordó de les forces governamentals que envoltava la ciutat mentre els combatents de Hezbol·lah assaltaven Qusair amb el suport de bombardejos aeris i d'artilleria del règim.

La retirada va arribar després que l'ONU es mostrés preocupada per la crisi humanitària a la ciutat, especialment després que el govern i Hezbol·lah neguessin l'accés a la zona a la Mitja Lluna Roja.

Un membre del Consell Nacional Sirià, el principal grup opositor a l'exili, va dir en condició d'anonimat que després de la mediació del polític libanès Walid Jumblatt, líder del centreesquerrà Partit Progressista Socialista, l'ONU va ser informada que Al-Assad havia acceptat que els ferits sortissin de la ciutat sota la condició que les "bandes armades" de Qusair s'entreguessin. Citant una font del règim, l'agència Reuters va informar que l'exèrcit i Hezbol·lah havien deixat obert un corredor que permetia als rebels retirar-se al poble proper de Daba'a i cap a la frontera libanesa.

Els rebels d'aquesta i altres localitats al voltant de Qusair segueixen atrinxerats, utilitzant túnels i emmagatzemant aliments i provisions en sales de comandament subterrànies que va poder veure fa poc un periodista a la zona.

La lluita de Qusair ha repetit un patró en el qual els rebels aguanten fins a l'últim minut i després anuncien una retirada. En alguns casos, les forces del règim han estat incapaces després de mantenir el control de la terra recuperada. Els rebels diuen que alguns combatents encara són a la ciutat, mentre que els mitjans del règim asseguren que l'exèrcit està escombrant tota la zona per trobar els milicians.

Un combat que escalfa la regió

La batalla -la implicació més llarga i també més pública de Hezbol·lah fins ara en la guerra siriana- va incrementar les tensions a tota la regió, oposant els xiïtes de la milícia libanesa amb els rebels, majoritàriament sunnites, de Qusair, i amb els jihadistes arribats del Líban i d'altres països, que s'han sumat al conflicte.

Combatents i civils d'arreu de Qusair han utilitzat un llenguatge cada cop més sectari durant les últimes setmanes, jurant venjança als xiïtes en general i a Hezbol·lah en particular. Àrees residencials controlades per la milícia a l'interior del Líban van rebre atacs amb coets atribuïts a rebels sirians o als seus aliats sunnites libanesos, que també han incrementat els atacs contra els partidaris alauites del règim d'Al-Assad a la ciutat de Trípoli, al nord del Líban. Clergues sunnites van emetre decrets cridant els seus seguidors a córrer cap a Qusair per ajudar, però la petició va ser més retòrica que real. Els combatents de Qusair es mostraven ahir confusos i desesperats.

"Què ha passat amb tots els que venien cap a Qusair per ajudar-nos?", deia l'Ammar, un activista contrari al règim. Un altre rebel, Jad Al-Yamani, que va perdre el seu germà en el combat, explicava ahir des dels afores de Qusair que ja no podia tornar a la seva ciutat.

Els mitjans partidaris d'Al-Assad presentaven la captura de la ciutat com un moment crucial per al conflicte. "Qui controla Qusair controla el centre del país i, per tant, controla tot Síria", va dir el general Yahya Suleiman a la televisió libanesa Mayadeen. Però els rebels i els activistes de l'oposició prometen seguir lluitant. Ahir explicaven com han estat capaços d'evacuar alguns dels ferits i que temen les represàlies contra els que han deixat enrere.

stats