GUERRA A SÍRIA
Misc 24/08/2013

Metges Sense Fronteres denuncia 355 morts per armes químiques a Síria mentre augmenta la tensió

L'ONG assegura que han atès en hospitals de Damasc unes 3.600 persones amb símptomes neurotòxics

Agències
5 min

GinebraL'organització Metges Sense Fronteres (MSF) ha confirmat aquest dissabte la mort dimecres de 355 persones amb símptomes neurotòxics a la perifèria de Damasc, en una jornada en què el règim sirià i els rebels han intensificat les acusacions mútues sobre l'ús d'armes químiques.

D'acord amb l'ONG, almenys tres hospitals de la província de Damasc van atendre el dimecres 3.600 ciutadans amb els mateixos símptomes, hores després d'un controvertit atac contra els suburbis de Guta Oriental i Occidental.

"El personal mèdic d'aquests centres ha ofert informació detallada als doctors de MSF sobre el gran nombre de pacients que van arribar amb símptomes neurotòxics, com convulsions, salivació excessiva, pupil·les dilatades, visió borrosa i dificultats respiratòries", ha indicat Bart Janssens, director d'operacions d'aquesta organització.

Aquestes persones van ser tractades principalment amb atropina, medicament utilitzat en víctimes d'armes químiques, ha afegit MSF, abans de precisar que el seu personal no es va poder acostar a la zona per falta de seguretat.

Les xifres i els detalls aportats per MSF són similars als oferts, també avui, per una ONG siriana, que ha xifrat en 322 els morts en un atac que atribueix al règim de Baixar al-Assad.

En un comunicat divulgat a Beirut, l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) ha detallat que entre les víctimes mortals s'han comptabilitzat 54 nens i 82 dones, a més de desenes de rebels i 16 cadàvers que no han pogut ser identificats.

Les revelacions han coincidit amb l'arribada a Damasc de la representant de l'ONU per a Assumptes de Desarmament, Angela Kane, que tractarà de persuadir les autoritats sirianes perquè els permetin l'accés immediat a la zona del suposat atac amb armes químiques a la perifèria de la capital.

La seva missió sembla una quimera d'acord amb la confusió que impera al país, amb les dues parts acusant-se de nou, i l'increment de la tensió bèl·lica internacional, amb els EUA, Rússia, la Xina i l'Iran al capdavant.

Segons fonts de la Casa Blanca, el president nord-americà, Barack Obama, s'ha reunit avui amb membres del seu gabinet de Seguretat per estudiar possibles opcions de cara a una eventual intervenció bèl·lica.

En aquest sentit, el diari 'The New York Times' assegura que el Pentàgon sospesa la possibilitat d'una accióa l'àrea similar als bombardejos de l'OTAN a l'antiga Iugoslàvia.

La cadena de televisió CBS ha revelat, per la seva banda, que l'exèrcit nord-americà ha enviat al Mediterrani oriental un vaixell de guerra armat amb míssils balístics capaços d'assolir objectius a Síria.

Davant les pressions dels més durs, com el senador republicà d'Arizona, John McCain, que han urgit a emprendre alguna acció que contribueixi a la fi d'Al-Assad, Obama es mostra encara molt caut.

En una entrevista difosa el divendres, el president va manifestar la seva por a la possibilitat que una intervenció directa contribueixi al fet que grups extremistes amb interessos oposats a Washington prenguin el poder en un país estratègic per a la pau a la regió.

En aquest sentit, Obama -que mesos enrere va prometre ajuda militar als rebels sirians- insisteix que els EUA ha d'intentar aconseguir, primer, un mandat de l'ONU i comprovar de forma fefaent l'ús d'armes químiques per part del règim.

Els moviments de Washington han despertat avui els recels de l'Iran, país que manté una aliança estratègica amb Síria des de la dècada dels vuitanta i una relació hostil amb els Estats Units des de la fundació de la República Islàmica el 1979.

En declaracions difoses per la premsa local, el portaveu del ministeri iranià d'Afers Estrangers, Abbas Araqchi, ha acusat els rebels sirians d'utilitzar armes químiques i ha advertit a la Casa Blanca contra qualsevol intervenció armada en aquest país.

"L'Iran ja ha dit en nombroses ocasions que no hi ha una sortida militar a la crisi Síria i que les provocacions i un altre tipus de moviments només ajuden a complicar la situació regional i a revifar les tensions", ha recalcat Araqchi.

Hores abans, el president iranià, Hassan Rohani, havia condemnat l'ús d'armes químiques a Síria -sense assenyalar culpables- i ha instat la comunitat internacional a impedir que torni a passar.

A tot això s'uneix la guerra dialèctica que mantenen el règim i l'oposició a l'exili per imposar les seves tesis.

El règim sirià ha tornat a culpar, aquest dissabte, els rebels en una declaració televisada en què ha assegurat que els seus soldats havien trobat restes de material tòxic als túnels suposadament utilitzats pels rebels.

L'oposició, per la seva banda, ha demanat una vegada més la intervenció de la comunitat internacional per aturar la "maquinària de guerra", alhora que ha criticat la passivitat de l'ONU i ha advertit sobre la propaganda victimista del règim.

"Les informacions falses que divulga el règim suposen intents fallits i desesperats per disfressar i encobrir els seus reiterats i sistemàtics crims contra la població civil siriana mitjançant els seus mitjans d'informació", ha subratllat la principal aliança opositora siriana, CNFROS.

Diversos països "tenen proves irrefutables que confirmen que el règim ha fet servir aquest tipus d'armes" i la comunitat internacional "sap molt bé que el govern és l'única part que té mitjans per produir, emmagatzemar i utilitzar armes químiques", ha conclòs.

[if gte mso 9]>

D'acord amb l'ONG, almenys treshospitals de la província de Damasc van atendre el dimecres 3.600 ciutadans ambels mateixos símptomes, hores després d'un controvertit atac contra elssuburbis de Guta Oriental i Occidental.

"El personal mèdic d'aquestscentres ha ofert informació detallada als doctors de MSF sobre el gran nombrede pacients que van arribar amb símptomes neurotòxics, com convulsions,salivació excessiva, pupil·les dilatades, visió borrosa i dificultatsrespiratòries", ha indicat Bart Janssens, director d'operacions d'aquestaorganització.

Aquestes persones van sertractades principalment amb atropina, medicament utilitzat en víctimes d'armesquímiques, ha afegit MSF, abans de precisar que el seu personal no es va poderacostar a la zona per falta de seguretat.

Les xifres i els detalls aportatsper MSF són similars als oferts, també avui, per una ONG siriana, que ha xifraten 322 els morts en un atac que atribueix al règim de Baixar al-Assad.

En un comunicat divulgat aBeirut, l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) ha detallat que entre lesvíctimes mortals s'han comptabilitzat 54 nens i 82 dones, a més de desenes derebels i 16 cadàvers que no han pogut ser identificats.

Les revelacions han coincidit ambl'arribada a Damasc de la representant de l'ONU per a Assumptes de Desarmament,Angela Kane, que tractarà de persuadir les autoritats sirianes perquè elspermetin l'accés immediat a la zona del suposat atac amb armes químiques a laperifèria de la capital.

La seva missió sembla una quimerad'acord amb la confusió que impera al país, amb les dues parts acusant-se denou, i l'increment de la tensió bèl·lica internacional, amb els EUA, Rússia, laXina i l'Iran al capdavant.

Segons fonts de la Casa Blanca,el president nord-americà, BarackObama, s'ha reunit avui amb membres del seu gabinet de Seguretat per estudiarpossibles opcions de cara a una eventual intervenció bèl·lica.

En aquest sentit, el diari 'TheNew York Times' assegura que el Pentàgon sospesa la possibilitat d'una acció al'àrea similar als bombardejos de l'OTAN a l'antiga Iugoslàvia.

La cadena de televisió CBS harevelat, per la seva banda, que l'exèrcit nord-americà ha enviat al Mediterranioriental un vaixell de guerra armat amb míssils balístics capaços d'assolirobjectius a Síria.

Davant les pressions dels mésdurs, com el senador republicà d'Arizona, John McCain, que han urgit aemprendre alguna acció que contribueixi a la fi d'Al-Assad, Obama es mostraencara molt caut.

En una entrevista difosa eldivendres, el president va manifestar la seva por a la possibilitat que unaintervenció directa contribueixi al fet que grups extremistes amb interessosoposats a Washington prenguin el poder en un país estratègic per a la pau a laregió.

En aquest sentit, Obama -quemesos enrere va prometre ajuda militar als rebels sirians- insisteix que elsEUA ha d'intentar aconseguir, primer, un mandat de l'ONU i comprovar de formafefaent l'ús d'armes químiques per part del règim.

Els moviments de Washington handespertat avui els recels de l'Iran, país que manté una aliança estratègica ambSíria des de la dècada dels vuitanta i una relació hostil amb els Estats Unitsdes de la fundació de la República Islàmica el 1979.

En declaracions difoses per lapremsa local, el portaveu del ministeri iranià d'Afers Estrangers, AbbasAraqchi, ha acusat els rebels sirians d'utilitzar armes químiques i ha advertita la Casa Blanca contra qualsevol intervenció armada en aquest país.

"L'Iran ja ha dit ennombroses ocasions que no hi ha una sortida militar a la crisi Síria i que lesprovocacions i un altre tipus de moviments només ajuden a complicar la situacióregional i a revifar les tensions", ha recalcat Araqchi.

Hores abans, el president iranià,Hassan Rohani, havia condemnat l'ús d'armes químiques a Síria -sense assenyalarculpables- i ha instat la comunitat internacional a impedir que torni a passar.

A tot això s'uneix la guerradialèctica que mantenen el règim i l'oposició a l'exili per imposar les sevestesis.

El règim sirià ha tornat aculpar, aquest dissabte, els rebels en una declaració televisada en què haassegurat que els seus soldats havien trobat restes de material tòxic alstúnels suposadament utilitzats pels rebels.

L'oposició, per la seva banda, hademanat una vegada més la intervenció de la comunitat internacional per aturarla "maquinària de guerra", alhora que ha criticat la passivitat del'ONU i ha advertit sobre la propaganda victimista del règim.

"Les informacions falses quedivulga el règim suposen intents fallits i desesperats per disfressar iencobrir els seus reiterats i sistemàtics crims contra la població civilsiriana mitjançant els seus mitjans d'informació", ha subratllat laprincipal aliança opositora siriana, CNFROS.

Diversos països "tenenproves irrefutables que confirmen que el règim ha fet servir aquest tipusd'armes" i la comunitat internacional "sap molt bé que el govern ésl'única part que té mitjans per produir, emmagatzemar i utilitzar armesquímiques", ha conclòs.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE