Publicitat
Publicitat

Milers de refugiats creuen la frontera de Macedònia malgrat l'estat d'emergència

Els antiavalots, desbordats per l'afluència de famílies senceres, la majoria sirianes, els deixen passar i el govern posa autobusos cap a Sèrbia. Dos mil refugiats que han arribat a Grècia viatjaran cap a la frontera amb Macedònia en les properes hores

Centenars de refugiats han creuat aquest diumenge la frontera entre Grècia i Macedònia després de trencar el cordó policial, de camí per arribar als països del centre i del nord d'Europa.

Els antiavalots, superats per la gran quantitat de famílies que esperaven per passar la frontera, la majoria refugiats de la guerra de Síria, no han fet res per aturar el flux.  Macedònia va declarar l'estat d'emergència dijous i va segellar la seva frontera sud per frenar l'entrada d'uns 2.000 refugiats diaris que surten de Grècia per la ruta dels Balcans, cap a Macedònia, Sèrbia i Hongria, que ja és territori Schengen de lliure circulació.

A la frontera s'han viscut escenes desesperades, amb famílies dormint a la intempèrie, sense aigua ni menjar. La policia havia llançat gasos lacrimògens contra els refugiats divendres, però des de dissabte s'ha vist desbordada pels milers de persones que volien creuar.

Trens i autobusos

El govern ha fletat trens i autobusos d'arreu del país per portar els migrants cap a la frontera amb Sèrbia. "Vaig veure els enfrontaments a les notícies i em vaig quedar atònit -declarava Abdullah Bilal, un refugiat de 41 anys de la devastada ciutat d'Alep, al nord de Síria- em pensava que em trobaria el mateix. Però quan hi vaig arribar tot estava calmat. La policia Macedònia ens va donar la benvinguda i ens va dir que hi havia trens i autobusos esperant-nos".

"He passat una etapa, però encara em queda un llarg camí. Amb l'ajuda d'Al·là arribaré a Alemanya", deia Mohamad Albayati, un refugiat de Damasc de 35 anys, que viatjava amb la seva dona, dues criatures i tres germans.

Les autoritats sèrbies van dir que han rebut 5.000 refugiats en un sol dia: ja es prepara el proper escenari de la crisi.

El drama continuarà

Mentre a Grècia continuen arribant refugiats, que creuen amb pasteres des de Turquia cap a alguna de les illes més properes, el govern d'Atenes, immers en la seva crisi política, ha de gestionar l'arribada de 50.000 refugiats només al juliol. Ahir van desembarcar a la capital grega 2.000 refugiats que les autoritats van traslladar en vaixell per treure pressió a illes com Kos o Lesbos, que estan desbordades. Aquests arribaran en els propers dies a la frontera amb Macedònia.PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF