Publicitat
Publicitat

Els recels antioccidentals s’apoderen de la societat russa

Putin i la televisió estatal atien el foc de l’exaltació identitària

Una gran pancarta va aparèixer divendres en un dels principals carrers de Moscou, davant d’un Citibank i un Dunkin’ Donuts i a pocs metres d’un cine on es projecta Capitán América. El soldado de invierno. “Cinquena columna. Alienígenes entre nosaltres”, diu la pancarta. Mostra en blanc i negre tres figures de l’oposició russa i dos dissidents de l’època soviètica i, drets, dos extraterrestres d’aspecte maligne, un dels quals porta un maletí amb el llaç blanc, símbol de les protestes contra Vladímir Putin.

Des del moment de la invasió i la posterior annexió de Crimea per part de Rússia, la fredor s’ha instal·lat en les relacions d’aquest país amb Occident i un ambient patriòtic -de vegades sinistre- impregna la societat russa, gràcies a la campanya que porten a terme la televisió estatal i el mateix Putin en els seus discursos encesos.

Moscou és avui una ciutat cosmopolita, on els skaters porten gorres dels Yankees de Nova York, on els bolsos de disseny francès o italià llueixen als aparadors de la plaça Roja i on els iPhones i els iPads són comuns al metro. Però, des de l’episodi de Crimea, moltes banderes russes han aparegut als balcons.

Han nascut pàgines web com una que traduïda s’anomenaria Traïdors.net i que inclou fotos i cites dels que s’han atrevit a qüestionar el paper de Rússia a Ucraïna. Sota la direcció del mateix Putin, un comitè està desenvolupant una nova política cultural que vol emfatitzar que “Rússia no és Europa” i urgeix a “rebutjar els principis del multilateralisme i la tolerància” a favor d’emfatitzar “la singularitat de la civilització” russa.

I en un comunicat la setmana passada, el ministeri d’Afers Estrangers rus va alertar els seus nacionals que no viatgessin a països que tenien acords d’extradició amb els EUA, amb l’argument que l’administració Obama “vol convertir en rutina la pràctica de caçar ciutadans russos a països tercers per extradir-los i acusar-los als Estats Units sobre la base de, com a norma, càrrecs qüestionables”.

En alguns casos, el llenguatge xenòfob s’acompanya d’una intensa repressió contra els opositors polítics i també alguns mitjans de comunicació que no segueixen la línia del Kremlin. El mateix dia que les tropes russes es van desplegar a Crimea, l’opositor polític Aleksei Navalni va criticar aquest moviment i va quedar en arrest domiciliari poc després per una de les acusacions -es creu que motivades políticament- que pesen sobre ell. De fet, Navalni és el número u a la web de Traïdors.net.

On són els alienígenes?

Un grup desconegut fins ara, anomenat Glavplakat, s’ha atribuït la responsabilitat de la pancarta de Moscou i ha promès noves accions reivindicatives al carrer. “S’han filmat pel·lícules, s’han escrit llibres sobre una invasió secreta d’alienígenes. Però la cinquena columna de traïdors nacionals a Rússia ha esdevingut una realitat”, asseguren a la seva pàgina web.