Publicitat
Publicitat

TENSIÓ A UCRAÏNA

Els pro-russos alliberen un dels observadors militars retinguts

Un grup de rebels prenen la seu de la televisió pública a Donetsk

La tensió es manté alta a l’est d’Ucraïna. Els rebels pro-russos van decidir alliberar ahir per motius de salut un dels observadors militars retinguts a Sloviansk -un suec que pateix diabetis-, però van subratllar que no tenen cap intenció d’alliberar els altres set inspectors que tenen captius des de divendres. L’OCDE va confirmar aquest alliberament i, en declaracions a l’agència Efe, va dir que els esforços per aconseguir la llibertat dels altres retinguts “continuen”.

Els rebels van detenir el grup divendres passat quan es desplaçaven en autobús prop de Sloviansk, el bastió de la sublevació pro-russa contra el govern de Kíev, i els van acusar de ser “espies” de l’OTAN.

Ahir al matí el líder d’aquest grup internacional d’observadors que no integren cap missió de l’OCDE però treballen sota la seva empara, el coronel Axel Schneider, va assegurar que tots estan en bon estat de salut i que els estan tractant bé. Ho va fer en una trobada que els rebels van organitzar amb periodistes perquè poguessin veure en persona els inspectors retinguts. Schneider va dir, rodejat d’homes emmascarats i amb Kalàixnikovs, que no són presoners sinó que estan “en mans de l’alcalde de la ciutat”. El líder de la missió va explicar que en un primer moment els van retenir en un soterrani, però va dir que després els havien traslladat a un lloc amb millors condicions, “amb calefacció i aire condicionat”. El militar va reconèixer, però, que no sabia quan els deixarien marxar i va expressar que tots els retinguts desitgen “de tot cor” poder tornar als seus països “com més aviat millor”.

Crítiques des d’Europa

Alemanya va criticar durament la retenció d’aquests observadors internacionals i el fet que els mostressin a la premsa. El ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, va dir que les imatges eren “repugnants” i que suposaven “una infracció de totes les regles de comportaments i dels estàndards que hi ha per a situacions de tensió com aquesta”.

En un altre focus de tensió a l’est del país, a Donetsk, centenars de manifestants pro-russos van prendre la seu de la radiotelevisió regional pública i van anunciar que pensaven tallar les emissions per començar a emetre un canal rus. Els agents de la policia ucraïnesa que custodiaven l’edifici el van abandonar sense oposar resistència.

D’altra banda, el president nord-americà, Barack Obama, va fer una crida, ahir, a unir les forces dels Estats Units i la UE per imposar noves i més severes sancions contra Rússia. La Casa Blanca va dir que avui anunciarà nous noms de persones pròximes al president rus incloses en la llista de sancionats i va avançar que també imposarà restriccions a les exportacions d’alta tecnologia a la indústria de defensa russa.