Misc 05/12/2013

De la presó a la presidència, la trajectòria de Nelson Mandela en cinc vídeos

Un dels últims grans homes de la política del segle XX deixa enrere una llarga llista de discursos sentits i de moments emblemàtics, com els seus primers instants en llibertat després de 27 anys empresonat

Ara
2 min

BarcelonaNelson Mandela és considerat un dels últims grans homes de la política del Segle XX. Alimentaran sempre aquesta icona les imatges dels seus discursos més èpics i sentits, així com el record dels primers moments de Madiba en llibertat després de passar 27 anys a la presó o les declaracions plenes de picades d'ullet que despertaven rialles entre els assistents a les seves aparicions públiques.

El món sent per primera vegada a Mandela. El maig del 1961, un Mandela de 42 anys va donar la seva primera entrevista a la televisió. Va ser en el marc d'un reportatge de la cadena britànica ITN sobre l'Apartheid. Aleshores la policia ja buscava Mandela però el periodista Brian Widlake aconsegueix reunir-se amb ell al seu amagatall. Quan el reportar pregunta a Mandela què volen els africans, ell diu: "Els africans volen i necessiten accés al 'one man one vote', volen independència política".

Després de 27 anys a la presó, la llibertat. Puny amunt i al costat de la seva dona Winnie, Mandela va fer el febrer del 1990 les primeres passes a l'exterior davant les càmeres de televisió. Aquell mateix dia va donar una roda de premsa, on descriu els sentiments que li va suposar quedar lliure després de gairebé tres dècades, així com les seves esperances pel futur de Sud-àfrica, que passaven per donar suport a la lluita del Congrés Nacional Africà.

Premi Nobel de la Pau. Mandela va rebre el guardó de l'acadèmia noruega l'any 1993 i el va compartir amb Frederick de Klerk, predecessor de Madiba en la presidència sud-africana. Citant un dels lluitadors més emblemàtics pels drets civils interracials, Mandela va dir: "Deixem que els nostres esforços mostrin a Martin Luther King tenia raó quan va dir que la humanitat no pot seguir tràgicament unida a la fosca mitjanit del racisme i la guerra".

Primer discurs com a president. Després de la majoria absoluta del Congrés Nacional Africà a les primeres presidencials multirracials de Suf-àfrica, Mandela va pronunciar el seu discurs inaugural com a nou cap d'Estat el l'abril del 1994. "Ha arribat el moment de curar les ferides, el moment de salvar els abismes que ens separen, tenim davant nostre l'oportunitat de construir", va dir en un parlament que va tancar amb aquell "deixem que regni la llibertat".

Una sospita confirmada: Mandela es retira. En una trobada amb mitjans de comunicació el juny del 2004, Mandela va confirmar un secret a veus, abandonava la vida pública. "En poques setmanes faré 86 anys i això ja és una vida molt més llarga de la que ha estat concedida a molta gent. Tinc la benedicció afegida d'un bon estat de salut i estic convençut que ningú aquí present avui m'acusarà d'egoisme si demano passar el meu temps amb la família, els amics i amb mi mateix". En un to relaxat i amb bromes constants als assistents, l'expresident va alertar als periodistes: "no em truqueu, ja us trucaré jo".

stats