Publicitat
Publicitat

REFERÈNDUM SOBIRANISTA

La patronal britànica serà imparcial a Escòcia

Marxa enrere forçada després de les crítiques pel suport a la campanya pel no a la independència

La Confederació de la Indústria Britànica (CBI) va anunciar divendres que feia marxa enrere en la seva decisió d’haver-se registrat en la Comissió Electoral donant suport al no en el referèndum d’Escòcia. La principal patronal va prendre aquesta decisió sense consultar el seu directori i això va comportar que diverses empreses abandonessin la institució acusant-la de parcialitat.

“La CBI és políticament independent i imparcial. Tot i que la decisió d’inscriure’s a la Comissió Electoral va ser presa de bona fe, per dur a terme activitats normals durant el període de consulta, s’ha donat sense voler la impressió que la CBI és una entitat política que no som i mai serem”, va dir el seu director general, John Cridland, en un comunicat difós a la web de la institució. En aquest sentit, va explicar que el registre en el suport del no va ser un “error sense malícia”. Per això, ara han demanat a la Comissió Electoral que anul·li la seva “aplicació amb efecte immediat”.

Cridland va assegurar que, davant del referèndum que es farà el 18 de setembre a Escòcia per decidir si vol independitzar-se o no del Regne Unit, la patronal sempre ha defensat que és una decisió “per al poble” escocès. “No estem dient a la gent què votar”, va dir. La patronal representa 190.000 empreses de tot el Regne Unit de tots els sectors, que donen feina a uns set milions de treballadors i, moltes, operen a Escòcia.

La BBC entre les que deixen la CBI

La majoria d’universitats escoceses, el Col·legi d’Advocats d’Escòcia i empreses com l’energètica Aquamarine Power, la d’assistència social Balhousie Care Group i la televisió escocesa STV, entre altres, havien abandonat la patronal després que es decantés pel no. A més, la prestigiosa cadena britànica BBC va anunciar que renunciava durant el període electoral, del 30 de maig al 18 de setembre, a ser membre de la patronal. “Analitzarem el cas i veurem què farem”, va declarar un portaveu de la cadena.

En haver-se registrat com una organització no partidista a favor del no al referèndum, la CBI podia disposar de 150.000 lliures (182.000 euros) per tenir un paper actiu en contra de la independència d’Escòcia en esdeveniments i campanyes públiques.

Defensa de la Unitat

Tot i que la patronal ha fet marxa enrere en la seva decisió davant la Comissió Electoral, en la seva web principal continua defensant la unitat entre Londres i Edimburg: “Aquesta decisió és justament dels escocesos. Però el seu impacte es farà sentir en la resta dels britànics, incloses les empreses que donen feina a persones a Escòcia. [...] La CBI creu que la millor manera d’oferir llocs de treball i prosperitat per al poble d’Escòcia és que Escòcia continuï al Regne Unit”, raona la CBI.

El 18 de setembre els escocesos de més de 16 anys estan cridats a les urnes per respondre sí o no a la pregunta “Escòcia hauria de ser un país independent?” Segons les enquestes, el no guanyarà el referèndum amb més d’un 40% però la diferència amb el sí s’ha retallat considerablement les últimes setmanes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF