Misc 19/08/2013

Una onada de refugiats del Kurdistan sirià cap a l'Iraq

Experts de l'ONU busquen proves d'armes químiques

Ara
2 min

Barcelona.Uns vint mil refugiats sirians han creuat des de dijous la frontera de l'Iraq per fugir dels enfrontaments al Kurdistan sirià. L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) alerta que es tracta d'un dels èxodes més importants que ha hagut d'afrontar des de l'inici de la revolta contra Baixar al-Assad, el març del 2011.

"Aquest flux de refugiats no té precedents i el que més ens preocupa és que molts estan atrapats a cel obert, amb molt poc accés als serveis bàsics", explicava a la BBC Alan Paul, cap d'emergències de l'ONG Save the Children sobre el terreny. El cooperant recorda que "gairebé la meitat dels refugiats són nens i nenes, que han passat per coses que cap criatura hauria d'haver viscut". Els testimonis entrevistats per agències internacionals asseguraven que havien fugit a causa de la gana i dels combats.

L'onada de desplaçats coincideix amb una ofensiva de les forces islamistes, amb el front Al-Nusra al capdavant, sobre el Kurdistan sirià. Els kurds, que representen gairebé un 10% de la població de Síria, han alliberat de les forces del règim el seu territori al nord-est del país, on han establert els seus propis consells locals, el seu sistema educatiu i el control de les seves milícies.

Les milícies kurdes s'han enfrontat als islamistes del front Al-Nusra i de l'Estat Islàmic de l'Iraq i l'Orient, una branca d'Al-Qaida, que promouen la creació de petits califats i que han intentat ampliar aquests dominis al territori kurd. El president del Kurdistan iraquià, Massud Barzani, va amenaçar fa uns dies d'intervenir per defensar la població kurda atrapada en el que ja es defineix com una guerra dins la guerra. Segons fonts kurdes, els jihadistes han matat centenars de civils, a les poblacions de Tal Aran i Tal Hasel, al sud-est d'Alep. Entre les víctimes hi havia Isa Huso, destacat dirigent del Consell Suprem Kurd.

L'ofensiva islamista arriba després de l'anunci que els kurds pretenen proclamar una autonomia en el seu territori, cosa que ha inquietat no només el règim de Baixar al-Assad, sinó també Turquia, que està a favor dels rebels sunnites.

Inspectors de l'ONU

Un equip de l'ONU treballa des d'ahir a Síria per buscar proves de l'ús d'armes químiques en una guerra que ha deixat més de 100.000 morts. Seran al país durant 15 dies per endur-se mostres de teixit humà, terra o aigua en les tres visites autoritzades pel règim, una de les quals, a la població de Khan al-Assal, on el règim acusa els rebels de fer servir armes químiques. La missió només té mandat per determinar si s'han utilitzat armes químiques, però no per establir per part de quin bàndol.

Els especialistes esperaven des de l'abril la llum verda de Damasc, però fins ara no hi havia hagut acord en les condicions en què podria treballar la missió, encapçalada pel suec Ake Sellsström, antic inspector d'armes químiques a l'Iraq.

Els serveis d'intel·ligència dels Estats Units, França, el Regne Unit i Turquia asseguren que tenen evidències concloents de l'ús d'armes químiques per part de l'exèrcit d'Al-Assad. Obama va fixar això com una "línia vermella" que justificaria donar "suport letal" als rebels.

stats