Misc 30/06/2013

Obama, a la cel·la de Mandela

El president americà, "commogut" després de visitar la cel·la on va estar empresonat el líder africà

Efe
2 min
El president Obama, a la cel·la on Mandela va passar divuit anys de la seva vida per denunciar l''apartheid' / AFP

JohannesburgEl president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha mostrat aquest diumenge "molt commogut" després de visitar l'antiga presó de l'illa de Robben, on la icona de la lluita contra l'apartheid, Nelson Mandela, va estar empresonat 18 anys. "En nom de la nostra família, estem molt commoguts per haver estat on homes amb tant coratge es van enfrontar a la injustícia i es van negar a rendir-se", ha escrit Obama al llibre de visites de l'illa, situada davant les costes de Ciutat del Cap, al sud-oest de Sud-àfrica.

Obama ha visitat Robben Island amb la seva dona, Michelle, i les seves filles, Malia i Sasha, durant el segon i últim dia de la seva visita a Sud-àfrica. Els Obama, que van tingut com a guia Ahmed Kathrada, antic intern de la presó, han retut homenatge a l'expresident sud-africà Nelson Mandela, que als 94 anys passa aquest diumenge el vuitè dia en estat crític en un hospital de Pretòria.

Després de retre tribut a Mandela, Obama ha visitat a Ciutat del Cap un centre comunitari dedicat a la lluita contra la sida acompanyat per l'arquebisbe emèrit de la ciutat i premi Nobel de la pau 1984, Desmond Tutu.

"Inspiració per al món"

Durant la seva estada dissabte a Pretòria i a Johannesburg, al nord-est del país, el primer president negre dels EUA va qualificar el primer president negre de Sud-àfrica d'"inspiració per al món", després de reunir-se amb membres de la seva família en privat a la seu de la Fundació Nelson Mandela. En un altre dels actes de dissabte, Obama va posar Mandela d'exemple per als estudiants, davant dels quals va parlar a l'antic gueto negre de Soweto (Johannesburg). "El futur del continent és a les vostres mans", va proclamar el líder nord-americà davant el jove auditori i en un acte ple de simbolisme.

Obama conclourà el proper dimarts a Tanzània una gira africana que va començar dimecres passat al Senegal i ha continuat aquest cap de setmana a Sud-àfrica.

stats