MEMÒRIA HISTÒRICA
Misc 13/08/2013

El nazi més buscat mor a Hongria sense judici

Lászlo Csatary, de 98 anys, estava sota arrest domiciliari des de l'any passat

Alan Cowell
3 min

The New York Times / Londres.Un home de 98 anys sospitós de ser criminal de guerra nazi ha mort aquest cap de setmana a Budapest mentre esperava ser jutjat. Al juny Lászlo Csatary va ser acusat d'haver "col·laborat intencionadament amb execucions i tortures contra el poble jueu". L'home és sospitós d'haver col·laborat en la deportació a camps d'extermini de 15.700 jueus del gueto de Kassa -la segona ciutat més gran d'Eslovàquia, que ara es diu Kosice-. Csatary negava totes les acusacions.

L'advocat de Csatary, Gabor Horvath, va anunciar ahir que l'home havia mort a l'hospital diumenge a causa d'una pneumònia. Aquest any Csatary estava en el primer lloc de la llista dels criminals nazis més buscats que cada any elabora el Centre Simon Wiesenthal de Jerusalem. Les acusacions sobre el seu passat havien perseguit Csatary des de la Segona Guerra Mundial. El 1948 va ser jutjat en absència i sentenciat a mort a l'antiga Txecoslovàquia, però segons el Centre Simon Wiesenthal va fugir al Canadà, on va obtenir la ciutadania. Al Canadà va treballar com a comerciant d'art a Mont-real i a Toronto.

El 1997 el Canadà va acusar-lo d'haver mentit a les autoritats d'immigració del país sobre les seves activitats durant la guerra i va revocar-li la ciutadania. Csatary va abandonar el país, i els que seguien els seus moviments li van perdre la pista fins que un grup de periodistes del britànic The Sun van trobar-lo a Budapest el juliol de l'any passat amb l'ajuda del Centre Wiesenthal. Des d'aleshores haviat estat sota arrest domiciliari.

15.700 jueus a Auschwitz

Les autoritats hongareses acusaven Csatary de ser el maig del 1944 el comandant del camp de concentració de Kosice, on s'enviava els jueus abans de ser deportats als camps d'extermini. "Csatary pegava als jueus, amb les mans i amb una corretja de gos, sense cap raó, i independentment del sexe, l'edat o l'estat de salut dels agredits", afirma l'escrit de l'acusació. Aquest mateix document revela que el 2 de juny del 1944 va prohibir ventilar un tren de càrrega ple de jueus enviats a Auschwitz: "La ventilació podria haver permès respirar una mica d'aire fresc a la vuitantena de persones que s'amuntegaven en circumstàncies inhumanes als vagons sense finestres".

El Centre Wiesenthal calcula que la primavera del 1944 uns 15.700 jueus van ser enviats a Auschwitz des del camp de Kosice i àrees del voltant.

Els càrrecs contra Csatary posen sobre la taula l'ampli debat que es viu a Hongria sobre com avaluar el paper que va tenir el país durant la Segona Guerra Mundial, quan era aliat d'Alemanya.

Efraim Zuroff, director del Centre Wiesenthal, va dir ahir que l'organització està "profundament decebuda" pel fet que Csatary hagi mort abans de ser jutjat. "És una vergonya que ell, un responsable de l'Holocaust gens penedit dels seus actes i que finalment va ser acusat al seu país, hagi escapat a la justícia i al càstig a l'últim minut", va dir en un comunicat Zuroff.

El Centre Wiesenthal va llançar el mes passat l'operació Última Oportunitat II, que ofereix recompenses per qualsevol informació que pugui ajudar a seguir la pista dels últims criminals nazis vius per portar-los davant la justícia.

La dificultat de fer justícia

Hi ha molts sospitosos d'haver comès crims de guerra en nom de l'Alemanya nazi que han pogut esquivar la justícia. Els judicis sovint queden posposats i finalment s'acaben no celebrant perquè es considera que l'estat de salut dels acusats no els permet presentar-s'hi, o bé perquè ja no queden testimonis vius o perquè les proves s'han perdut. Els historiadors dedicats a investigar aquests casos calculen que almenys 200.000 alemanys i austríacs van participar en l'Holocaust. La fiscalia alemanya ha investigat 106.000 sospitosos, però només 6.500 han estat condemnats, segons informa el setmanari alemany Der Spiegel .

"Els últims anys s'han dedicat molt pocs esforços a la persecució dels criminals nazis a Alemanya", afirma el director del Centre Wiesenthal. "Els engranatges de la burocràcia es mouen molt a poc a poc i la llista d'excuses per no iniciar un judici és molt llarga". Zuroff creu que els casos contra els nazis haurien de ser prioritaris i s'haurien de perseguir vigorosament "sigui quina sigui l'edat dels acusats".

L'últim criminal nazi condemnat va ser John Demjanjuk, sentenciat el maig del 2011 a cinc anys de presó. Demjanjuk, però, no va complir condemna i va morir l'any passat en una residència, on vivia des que van alliberar-lo a l'espera de resoldre una apel·lació.

stats