DETENCIÓ I ABUSOS
Misc 21/06/2013

La misteriosa desaparició de corruptes a la Xina

Tres funcionaris han mort els últims tres mesos sota custòdia del Partit Comunista

The New York Times
3 min
Li Zhijun, exministre de Ferrocarrils, està sent jutjat per haver rebut milions de dòlars en suborns.

PequínL'informe oficial de la mort va ser per aturada respiratòria, però les imatges que circulaven dimarts per les xarxes socials explicaven una història totalment diferent, la d'un home extremament prim amb la mirada perduda en un llit d'hospital i el cos cobert de blaus i crostes.

Qian Guoliang, de 48 anys, és el tercer funcionari xinès en tres mesos que se sap que ha mort mentre estava detingut per investigadors del Partit Comunista. La seva mort, que es va produir dos mesos després que se li ordenés sotmetre's a un procediment d'investigació extrajudicial reservat només a membres del partit, ha estès l'alarma, tenint en compte els nous esforços promesos de la Xina per acabar amb la corrupció oficial.

Xi Jinping, el nou líder xinès, ha ordenat lluitar contra el malbaratament de fons públics, o almenys l'ostentació de portes enfora. Creu que qualsevol excés pot posar en risc la supervivència del Partit Comunista. De fet, dimarts va llançar una campanya anomenada "rectificació del partit" per acabar amb el malbaratament i la corrupció. Assegura que el partit ha de lluitar contra "els tigres i les mosques alhora", és a dir, tant els alts càrrecs com els dirigents humils.

I és que durant els últims mesos un grapat d'alts càrrecs han estat objecte d'investigacions per corrupció. El Partit Comunista utilitza un sistema de detenció secret conegut com a shuanggui per controlar i disciplinar els seus membres. Aquest sistema és extrajudicial a la Xina i, per tant, dóna un ample marge als abusos en potència.

"Shuanggui té les seves pròpies normes. No segueix l'imperi de la llei", explica Fu Hualing, professor de dret a la Universitat de Hong Kong. "El sistema del partit té les seves pròpies normes".

Shuanggui significa "regulació doble", fent referència al lloc i moment determinat en què està previst que apareguin els membres del partit. Els objectius es retenen en centres especials de detenció en edificis del partit o hotels. El sistema permet l'arrest il·limitat, i els detinguts són sovint colpejats, privats d'aliment i de son per forçar confessions. "La pràctica del shuanggui està per sobre i fora de la llei. Tot i això, s'utilitza molt sovint", puntualitza Si Weijiang, l'advocat contractat per la família Qian, que ha representat famílies d'altres funcionaris que han mort sota custòdia. "És molt perillós. Em temo que aquesta mort no serà l'última".

Les denúncies d'abusos a presumptes delinqüents acostumen a generar preocupació a la Xina, però la mort de funcionaris sota custòdia és camuflada amb la indignació que generen els escàndols per corrupció. "Si observes les enquestes, la corrupció està sempre dalt de tot dels índexs del que preocupa més la gent", diu Fu. "Mentre shuanggui s'utilitzi com una arma contra la corrupció penso que tindrà el suport dels xinesos".

Falta d'informació

I la repressió s'ha endurit. Jia Jiuxiang, jutge a Sanmexia, va morir el 23 d'abril després d'11 dies sota custòdia. Es va informar que havia mort d'un atac de cor, però la seva família va dir que el seu cos estava inflat i ple de cops. Yu Qiyi, un enginyer de 41 anys d'una companyia estatal de Hubei, va ser detingut pels investigadors del partit el 8 d'abril, però després que comencés a patir convulsions i perdés el coneixement va ser enviat a l'hospital el 3 de juny, segons un diari local, que va informar de la seva mort, tot i que les autoritats no la van confirmar.

"Fins ara la família no ha rebut cap explicació oficial, com tampoc la família de Qian", diu Si, l'advocat. "La família ha demanat veure vídeos i àudios gravats durant l'interrogatori. Però no obté resposta".

stats