SUD-ÀFRICA
Misc 29/06/2013

El mausoleu familiar enfronta els Mandela

Els hereus es barallen als tribunals pel lloc de repòs de les restes del clan, un negoci suculent

Marta Rodríguez Carrera
3 min

PretòriaEl culebró dels Mandela continua amb pinta de tenir més capítols després que el vell patriarca ja no sigui en aquest món. Fa uns mesos, les filles, néts i besnéts ja van anar als tribunals per demandar antics camarades de Nelson Mandela. En aquella ocasió hi havia en joc milions d'euros. Ara, mentre el premi Nobel de la pau del 1993 està hospitalitzat en estat crític, la nova batalla enfronta els de la mateixa sang. La polèmica es creua amb la visita del president nord-americà, Barack Obama, que avui ha de pronunciar un discurs històric a Soweto.

Un tribunal provincial va ordenar ahir retornar les restes mortals de tres fills de Mandela al cementiri de Qunu, el poblet on es va criar el líder antiapartheid. El 2011 Mandla Mandela, nét i actual cap del clan familiar, va tirar pel dret i, sense consultar ningú, va traslladar aquests cossos a Mvezo, on viu i va néixer l'expresident. El tribunal ha donat la raó a 17 familiars que van presentar una demanda i ara s'hauran d'exhumar i enterrar al mausoleu familiar de Qunu.

Mitjans sud-africans asseguren que la demanda judicial contra Mandla s'ha tramitat per la via d'urgència, un fet que alimenta els rumors que la família ja prepara el funeral de l'expresident, tot i que ahir la seva exesposa Winnie va assegurar que la salut de Madiba (el nom xhosa amb què es coneix Mandela) havia "millorat molt". Trenta quilòmetres separen Mvezo i Qunu, al sud-est del país, una distància insignificant per a una Sud-àfrica que fa més de dos cops la península Ibèrica. Però no es tracta només d'una tria geogràfica sinó de negoci, un terme que atreu els Mandela, amb unes 200 empreses en funcionament, segons algunes fonts.

Qunu és el poblat on Mandela manté casa i voldria ser enterrat. Però Mvezo és el feu de Mandla, l'home més poderós del clan. La localitat que aculli les despulles del pare de la nació sud-africana guanyarà de cop una atracció turística i, per tant, una font d'ingressos. Actualment, la batalla turística la guanya per golejada Qunu i el seu avantatge estava en perill per la jugada de Mandla, que si s'hagués sortit amb la seva, hauria obtingut beneficis directes per a la seva butxaca.

El clan Mandela és nombrós i el formen les tres filles vives que l'expresident va tenir amb la seva primera i segona dona (Evelyn i Winnie) i els fills i néts d'aquestes, així com d'un fill mort de sida el 2005 i pare de Mandla. Tota una nissaga, acostumada a protagonitzar titulars allunyats de l'esperit de bondat que respira el patriarca.

A qui pertany Madiba?

"Madiba no és de la família, és de tots els sud-africans. Ell és Sud-àfrica", deia ahir un venedor de records a la porta de l'Hospital de Pretòria, on Mandela està ingressat. "Les filles sí que són voltors per l'herència del pare", es queixava una dona que va anar fins al centre mèdic per veure l'ambient.

Fa només dos mesos, a l'abril, dues de les filles van denunciar tres vells amics del pare perquè els volien fer fora de les empreses que Mandela va muntar en sortir de la presó amb l'objectiu que els seus descendents no passessin penúries econòmiques. No va calibrar l'avarícia i el gust pels diners dels seus.

El negoci amb la marca Mandela és suculent i ha enriquit la nissaga, a qui molts acusen de tenir tics de nou-rics, res a veure amb la imatge d'humilitat i proximitat que sempre ha donat el patriarca. Existeix, per exemple, un vi House of Mandela i una línia de roba Llarg Camí cap a la Llibertat, manllevada del títol de les memòries del primer president negre de Sud-àfrica, gestionada per les filles i besnétes.

stats